HS: Teol­li­suut­ta uh­kaa­vien lak­ko­jen vuoksi Fer­mio­nin lää­ke­teh­taal­la Oulussa aloi­tet­tu alasajo – muun muassa syö­pä­lääk­keen val­mis­tus kes­key­tyy

Vientiteollisuutta uhkaavien laajojen lakkojen vuoksi useita tuotantolaitoksia uhkaa alasajo, kertoo Helsingin Sanomat.

Fermionin tehdas Oulussa.
Fermionin tehdas Oulussa.
Kuva: Soini Teija

Vientiteollisuutta uhkaavien laajojen lakkojen vuoksi useita tuotantolaitoksia uhkaa alasajo.

Osassa paikoista alasajo on jo alkanut, muun muassa Orionin omistamassa Fermionin Oulun-tehtaassa, kertoo Helsingin Sanomat.

– Tänään iltavuorossa on jo alettu ajaa lääkeaineiden valmistusta alas, ja viimeiset valmistelut tehdään sunnuntaina. Emme voi vain yhtäkkiä sulkea tehdasta, vaan työturvallisuuden takia ja ympäristösyistä ensin pitää tyhjentää hallitusti laitteet ja putkistot kemikaaleista ja paineista, tehtaan globaalista toimitusketjusta vastaava Liisa Hurme sanoi keskiviikkona Helsingin Sanomien haastattelussa.

– Maanantaina ovat sitten putket tyhjiä ja koneet hiljaa. Tuotanto loppuu ainakin kahdeksi viikoksi, kun prosessien ylösajon aika lasketaan mukaan, mutta emme voi katkaista näin talvella lämpöä, vettä ja höyryä, Hurme kertoi.

Fermionin Oulun-tehtaalla lakkojen vuoksi saattaa loppua kymmenen eri lääkeaineen valmistus. Näiden joukossa on maailmallakin ainutlaatuisia lääkeaineita ja esimerkiksi syöpälääke, jossa Fermionilla on erittäin suuri markkinaosuus.

Orionin lisäksi lakkolistalta löytyvät muun muassa ABB, Metso, Neste, Outokumpu, Kone, SSAB, UPN, Metsä Group, Kemira, Ovako, Tikkurila, Stora Enso, Valmet ja Wärtsilä.

Jos vientiteollisuuden lakot alkavat 9. joulukuuta, mukana on olisi noin 100 000 työntekijää.