HS: Poh­jan­maal­la useat ko­ro­na­vi­rus­ta­pauk­set kyt­key­ty­neet Levin hiih­to­kes­kuk­seen

Vaasassa on huomattu osan koronaviruksen tartuntaketjuista johtavan Levin hiihtokeskukseen. Asiasta kertoo Helsingin Sanomille tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta Vaasan kaupungilta.

-
Kuva: Pekka Aho

Vaasassa on huomattu osan koronaviruksen tartuntaketjuista johtavan Levin hiihtokeskukseen Kittilässä, kertoo Helsingin Sanomat

Asiasta kertoo Helsingin Sanomille tartuntataudeista vastaava lääkäri Heikki Kaukoranta Vaasan kaupungilta. Vaasan sairaanhoitopiirissä on varmistettu yhteensä 35 koronavirustartuntaa, joista 23 on Vaasan kaupungissa. 

Kaukorannan mukaan suuri osa alueen tartunnoista on johdettavissa ulkomaille, mutta osa tartuntaketjuista on vienyt Levin hiihtokeskukseen. 

– Meillä tehdään hyvin aktiivista tartuntojen tunnistamista ja kontaktien jäljitystä. Kun olemme olleet yhteydessä tartunnansaajiin, valitettavan usein on noussut esille Lapin hiihtokeskukset ja siellä nimenomaan Levi, Kaukoranta kertoo Helsingin Sanomien haastattelussa. 

Kaukoranta kertoo Helsingin Sanomille, että tautitapaukset kytkeytyvät todennäköisesti laskettelun jälkeiseen illanviettoon. Samaan tapaan koronavirus levisi esimerkiksi Itävallan Tirolissa. Erään Itävallan Ischligissä sijaitsevaa ravintolaa on kutsuttu "viruslingoksi", sillä siihen on yhdistetty lukuisia koronatartuntoja.

Koronavirusepidemian alkuvaiheessa Tirolista levisi tartuntoja eri puolille Eurooppaa. Muun muassa 17 Oulun yliopiston opiskelijaa sairastui koronavirukseen maaliskuun puolessa välissä Itävallan-matkan jälkeen.

Kaukoranta ei kommentoinut tarkempaa määrää Leville johdettavista koronavirustapauksista. Hän sanoo Helsingin Sanomille, että jos Vaasasta löytyy esimerkiksi neljä Leville johdettua tartuntaa, voidaan tuolloin ajatella, että samasta paikasta on lähtöisin satoja tartuntoja eri puolille maata. 

Lapin sairaanhoitopiirin ylilääkäri Markku Broas kertoi eilen Kalevassa julkaistussa jutussa, että suurin osa Kittilän kunnassa todetuista tartuntatapauksista kytkeytyy Levin hiihtokeskukseen.

Broaksen mukaan tartuntojen saaneiden joukossa on ainakin Levin alueen vakituisia työntekijöitä sekä kausityöntekijöitä. Osa tartunnan saaneista on siis ulkopaikkakuntalaisia.