Sää: Aika vaihtaa tal­vi­ren­kaat Oulun seu­dul­la: Ennuste lupaa kes­ki­vii­kol­le vuo­ro­kau­des­sa 15 senttiä lunta

Oulu: Jät­ti­mäi­nen os­tos­kes­kus nousee Kaak­ku­riin

HS: Par­tio­ait­ta poistaa kohutut Ther­ma­cell–­hyön­teis­tor­jun­ta­lait­teet va­li­koi­mas­taan py­sy­väs­ti

Retkeilytarvikkeita myyvä Partioaitta–ketju on päättänyt poistaa Thermacell–hyttyskarkotinlaitteet kokonaan valikoimistaan. Tuotteet poistuvat ketjun myynnistä torstaina. Asiasta kertoo Helsingin Sanomat.

Partioaitta keskeytti tuotteiden myynnin aiemmin tällä viikolla, jolloin ketjun valikoimapäällikkö  piti tuotteiden ottamista takaisin valikoimiin vielä mahdollisena. Valikoimapäällikön Helsingin Sanomille lähettämän sähköpostin mukaan Thermacell–tuotteet eivät lähtökohtaisesti sovellu retkeilytarkoituksiin, eivätkä siis Partioaitan valikoimaan.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin riskiarvion mukaan laitteen käyttö on turvallista rakennusten ulkopuolella, kuten terassilla ja pihapiirissä. Tukesin ohjeen mukaan laitetta ei saa käyttää metsässä.

Tukesin arviossa ei ole pystytty vielä määrittelemään, millainen vaikutus pralletriinilla, eli laitteen vaikuttavalla kemikaalilla on höyrystyessään ympäristöön ja esimerkiksi pölyttäjiin.

Pralletriinista tehdään tarkempaa tutkimusta EU:ssa tällä hetkellä. Tulevaisuudessa jokaisen valmistajan täytyy hakea EU:n biosidiasetuksen mukainen lupa aineen käytölle.

Lue lisää: Älä lähde Ther­ma­cell kau­las­sa hil­la­suol­le, "Ym­pä­ris­tö­myr­kyn kanssa kul­ke­mi­nen on kam­mot­ta­va ajatus ja lisäksi kiel­let­tyä"