Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

HS: Juha Kärk­käi­sen uus­nat­si­kyt­kök­set hier­tä­vät suo­ma­lais­yri­tyk­siä – moni har­kit­see, jat­kaa­ko yh­teis­työ­tä

Liikemies Juha Kärkkäisen kytkökset uusnatsijärjestöön herättävät närkästystä suomalaisten yritysten parissa, kertoo Helsingin Sanomat.

J. Kärkkäisellä on viisi tavarataloa, joista yksi sijaitsee Ylivieskassa.
J. Kärkkäisellä on viisi tavarataloa, joista yksi sijaitsee Ylivieskassa.
Kuva: Heikki Uusitalo

Liikemies Juha Kärkkäisen kytkökset uusnatsijärjestöön herättävät närkästystä suomalaisten yritysten parissa, kertoo Helsingin Sanomat. Lehti kertoi sunnuntaina, että tavarataloketju J. Kärkkäisen toimitusjohtajana toimiva Juha Kärkkäinen on tehnyt vuosien ajan yhteistyötä uusnatsijärjestö Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistien kanssa.

Helsingin Sanomien mukaan useat suomalaisyritykset harkitsevat nyt yhteistyön jatkamisen edellytyksiä tavarataloketju J. Kärkkäisen kanssa.

Esimerkiksi Fazer kertoo lopettavansa välittömästi tuotteidensa jakelun J. Kärkkäiselle, jos kauppaketju tai sen johtohenkilö jatkossa loukkaa ihmisarvoja tai käyttää luvatta Fazer-konsernin tavaramerkkejä tai nimeä.

Myös Muumi-yhtiöissä Juha Kärkkäisen toiminta on nähty ongelmallisena. Muumi-tuotteita myy ja valmistaa Fiskars Group, jonka kautta tuotteita päätyy myyntiin myös J. Kärkkäisen tavarataloihin. Nyt kuitenkin myös Fiskars Group aikoo arvioida seuraavia toimenpiteitä J. Kärkkäistä kohtaan. Yhtiön viestintä- ja vastuullisuusjohtaja Maija Taimi sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa, että Fiskars sanoutuu irti kaikenlaisesta epäeettisestä toiminnasta ja samaa edellytetään myös jälleenmyyjiltä.

Kustannusyhtiöitä Otava pyrkii katkaisemaan sen kustantamien kirjojen kaikki reitit J. Kärkkäiselle. Myös Tammi aikoo vaatia yhtiöltä vastauksia tiettyihin kysymyksiin. Lisäksi Joutsen ja Nokian jalkineita myyvä Berner Oy aikovat arvioida yhteistyötään J. Kärkkäinen tavarataloketjun kanssa.

Finlayson ilmoitti puolestaan jo keväällä 2015, että se lopettaa kaiken yhteistyön tavarataloketjun kanssa. Helsingin Sanomien mukaan tavarataloista löytyy yhä joitakin Finlaysonin tuotteita, joita päätyy myyntiin Finlaysonin lisenssivalmistajan kautta.

Tuomioita juutalaisvastaisesta kirjoittelusta

Ylivieska-Raahen käräjäoikeus tuomitsi Juha Kärkkäisen 90 päiväsakkoon kiihottamisesta kansanryhmää vastaan lokakuussa 2013. Tuomion taustalla olivat Magneettimedia-lehdessä ja sen verkkosivuilla julkaistut juutalaisvastaiset kirjoitukset. Samassa yhteydessä J. Kärkkäinen Oy tuomittiin 45 000 euron yhteisösakkoon kirjoitusten vuoksi.

Juha Kärkkäinen toimi kirjoitusten julkaisuaikaan lehden päätoimittajana ja lehteä kustansi J. Kärkkäinen Oy.  Nykyisin J. Kärkkäinen kustantaa KauppaSuomi-lehteä.

Magneettimedia-lehteä julkaistaan yhä verkossa. Helsingin Sanomien mukaan lehdestä ovat nykyään vastuussa Pohjoismaisen vastarintaliikkeen aktivistit.

Tavarataloketju J. Kärkkäisellä on viisi tavarataloa. Viime keväänä se aukaisi uusimman liikkeensä Jyväskylään. Sen lisäksi tavarataloja on Ylivieskassa, Oulussa, Iissä ja Lahdessa. Yritys työllisti tämän vuoden alussa reilut 500 henkilöä.