HS ja MTV: Ri­kol­lis­jen­gi United Brot­her­hood päätti lo­pet­taa toi­min­tan­sa

Rikollisjengi United Brotherhood (UB) on päättänyt lopettaa toimintansa, kertovat Helsingin Sanomat ja MTV Uutiset.

United Brotherhood (UB) on päättänyt lopettaa toimintansa
United Brotherhood (UB) on päättänyt lopettaa toimintansa

Rikollisjengi United Brotherhood (UB) on päättänyt lopettaa toimintansa, kertovat Helsingin Sanomat ja MTV Uutiset. MTV:n mukaan asiasta kerrottiin medioille tiedotteella, jossa kerrottiin lakkautuspäätöksen olleen yksimielinen.

–  Lakkauttaminen tarkoittaa, että olemassa olevista toimitiloista ja käytetyistä tunnuksista luovutaan, sähköpostissa kerrottiin MTV:n mukaan.

Päätöksen taustalla on Poliisihallituksen vaatimus United Brotherhoodin ja sen alajärjestö Bad Unionin lakkauttamisesta lain ja hyvien tapojen vastaisina. Vaatimusta on määrä käsitellä Uudenmaan käräjäoikeudessa keskiviikkona.

Poliisihallituksen mukaan United Brotherhoodin ilmoitus ei vaikuta viranomaisten vaatimukseen lakkauttamisesta.

–  Prosessin mukaan mennään ja tällä tietoa ollaan myös menossa valmisteluistuntoon. Ei olla sen suhteen tehty ratkaisua, ettei jatkuisi, sanoo poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi Poliisihallituksesta STT:lle.

Saukoniemi huomauttaa, että viranomaisten kanne on jätetty kuukausia sitten. UB vastasi siihen lakkauttamista vastustaen marraskuun lopussa.

Valmisteluistunto on keskiviikkona, joten ajoitus ilmoitukselle tuskin on sattuma.

"Debatti oikeussalissa voi jäädä ohueksi"

Keskusrikospoliisi (KRP) pitää oikeusjutun käsittelemistä normaaliin tapaan tärkeänä ensinnäkin, koska se olisi ennakkotapaus muita vastaavia kerhoja varten, kertoo rikostarkastaja Ari Lahtela KRP:stä STT:lle.

Lahtela ei toisekseen usko, että UB-porukan toiminta loppuu.

–  Ennen kuin nähdään, että liivejä ei ole ja kerhotiloja ei ole ja porukka ei esimerkiksi jatka rikollista toimintaa täysin jonkun muun lipun alla, olisi se sitten vaikka BB, Lahtela sanoo.

Mitenkään virallisesti UB ei voi toimintaansa edes lopettaa, koska se ei ole rekisteröity yhdistys. Kannetta ajetaan viranomaisten jengin johtajana pitämää miestä vastaan. STT ei ole toistaiseksi tavoittanut miehen oikeusavustajaa kommentoimaan asiaa.

UB:n ilmoitus voi kuitenkin vaikuttaa oikeudenkäyntiin. Debatti oikeussalissa voi jäädä ohueksi, jos toinen osapuoli vain ilmoittaa, ettei ole mitään lausuttavaa, kun ei ole mitään kerhoakaan, Lahtela arvioi.

Viranomaiset: Jengillä vaikutusvaltaa myös vankiloissa

Syyttäjä ja Poliisihallitus perustelivat lakkauttamisvaatimustaan muun muassa liivijengin väkivaltaisuudella ja aseistautumisella. Niiden mukaan liivijengi rajoittaa muiden ihmisten perusoikeuksia. Kanteen mukaan jengi on yhdistyslaissa kielletyksi määritelty sotilaalliseen tapaan järjestäytynyt yhdistys.

Rikollisryhmän toimialoja ovat olleet erityisesti huumekauppa ja kiristys. Sen toiminnan tarkoituksena on kanteen mukaan ollut hankkia taloudellista hyötyä rikoksia tehtailemalla. Viranomaisten mukaan jengi on ollut hierarkkisesti järjestynyt ja sen vaikutusvalta on läpäissyt vankilan muurit. Lisäksi United Brotherhoodin tunnuksilla on ollut merkittävä pelotevaikutus ulkopuolisiin.

United Brotherhood perustettiin keväällä 2010 yhdistämällä tuolloin itsenäisinä toimineet ryhmät Me Olemme Rikollisten Eliittiä (M.O.R.E), Natural Born Killers (N.B.K.) ja Rogues Gallery (R.G.).

UB:n johtokolmikkoon kuuluva Ville Jaatinen kertoi tiedotteessa, että päätös syntyi yksimielisesti. UB ja Bad Union luopuvat toimitiloistaan ja jengitunnuksistaan. Toimintaa on ollut ainakin Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja Lahdessa. Jäseniä on noin sata, joista suurin osa on vankilassa.

Poliisihallitus vaati jo syyskuun alussa järjestön lakkauttamista lain ja hyvien tapojen vastaisena ja vetosi yleiseen etuun ja turvallisuuteen sekä pakottavaan yhteiskunnalliseen tarpeeseen. Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa Porvoossa käsitellään keskiviikkona Poliisihallituksen vaatimusta määrätä kerhot välittömään toimintakieltoon.

Lakkauttamiskanne on osa 1,5 vuotta kestänyttä viranomaisoperaatiota

Viranomaiset pitävät UB:ta Suomen vahingollisimpana jenginä. Poliisihallitus ja syyttäjä perustelevat lakkauttamisvaatimusta sillä, että UB:n tarkoituksena on hankkia taloudellista hyötyä rikosten avulla. Lakkauttamiskanne on osa puolitoista vuotta kestänyttä viranomaisoperaatiota, jonka tavoitteena on ollut lopettaa UB:n toiminta. Tämä on ensimmäinen kerta, kun viranomaiset vaativat rikollisjengin lakkauttamista Suomessa.

UB:n johtoon kuuluva Jaatinen kommentoi, että eihän järjestöjä voi lakkauttaa, kun ei ole mitään lakkautettavaakaan. Vielä tähän saakka UB on vastustanut kieltämistään ja jengin lakkauttamista. UB:n piti toimittaa vastauksensa lakkauttamiskanteeseen jo syyskuun loppuun mennessä, mutta käräjäoikeus pidensi jengin pyynnöstä vastausaikaa kahdesti.

Hollanti kielsi keväällä Helvetin enkeleiden toiminnan ja aiemmin Hollanti on jo kieltänyt Bandidosin toiminnan. Saksa on kieltänyt Saturdarah-jengin.

Jengitoiminta voi mahdollisesti jatkua jossain muodossa

Helsingin Sanomien mukaan United Brotherhoodilla on ollut vähintäänkin tunnusteluja yhteisestä tulevaisuudesta moottoripyöräjengi Helvetin enkeleiden kanssa. Eli UB:n jäseniä voi siirtyä muihin jengeihin tai jengitoiminta voi joka tapauksessa jatkua jossain muodossa. Jaatinen tosin kieltää nämä arviot. Kaatokanneasiassa UB:ta avustaa Helvetin enkeleiden juristi. Keskusrikospoliisi on ollut jo vuosia kiinnostunut UB:n ja Helvetin enkeleiden yhteistyöstä.

UB:n sisällä on ollut kiistoja matkan varrella. Sellaista aiheutti esimerkiksi Helsingin huumepoliisiin entisen päällikön Jari Aarnion ja UB-pomo Keijo Vilhusen yhteistyön paljastuminen vuonna 2013. Molemmat saivat kymmenen vuotta vankeutta muun muassa törkeistä huumerikoksista.

UB perustettiin vuonna 2010, kun More, Rogues Gallery ja Natural Born Killers -jengit yhdistyivät.