Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

HS: Ha­ku­ko­ne­ky­se­lyt he­rät­ti­vät epäi­lyk­set vil­pis­tä lää­ke­tie­teel­lis­ten alojen etä­va­lin­ta­ko­kees­sa – aa­mu­päi­väl­lä Suo­mes­sa goog­le­tet­tiin ni­vel­jal­kai­sia ja kop­pi­sie­me­ni­siä

Tiistaina aamupäivällä tehdyt epätavalliset hakukonekyselyt ovat herättäneet epäilyksiä vilpistä lääketieteellisten alojen etävalintakokeessa. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat.

Tiistaina aamupäivällä tehdyt epätavalliset hakukonekyselyt ovat herättäneet epäilyksiä vilpistä lääketieteellisten alojen etävalintakokeessa. Asiasta uutisoi Helsingin Sanomat

Epäilyksiä herätti Googlen hakudata, josta selviää, että Suomessa yleistyivät tiistaina aamupäivällä epätavalliset hakusanat. Aamupäivällä hakuja on suoritettu muun muassa sanoilla tsh, fsh, koppisiemeniset ja niveljalkaiset. 

Kaikki tiistaina hakukyselyissä yleistyneet termit esiintyivät myös etävalintakokeessa. 

Lääketieteellisten tiedekuntien yhteisvalinnan puheenjohtaja Jukka Pelkonen kertoo Helsingin Sanomille, että googlaamista voidaan pitää vilppinä. 

– Kyllä se minun tulkintani mukaan on vilppiä. Vilppi on määritelty kokeen ohjeistuksissa niin, että käytetään esimerkiksi ulkoisia tietolähteitä, hän toteaa lehdelle. 

Samalla hän kuitenkin kertoo, ettei googlaaminen välttämättä kuitenkaan johda oikeaan vastaukseen ja että yksittäisten googletettujen kysymysten painoarvo on pieni. 

Lääketieteellisten alojen etävalintakokeeseen osallistui Helsingin Sanomien mukaan 7400 hakijaa. Samassa etävalintakokeessa haetaan Oulun, Tampereen, Turun, Helsingin ja Itä-Suomen yliopistoihin. Kaksivaiheisen valintakokeen avulla valitaan 25 prosenttia uusista opiskelijoista. 

Yhteisvalintakoe perustuu lukion biologian, fysiikan ja kemian oppimääriin. Kokeella haetaan opiskelemaan lääketiedettä, hammaslääketiedettä ja eläinlääketiedettä.