Uusi luontomedia: Poh­joi­sen Polut tarjoaa tuhtia luet­ta­vaa ret­kei­ly­kan­sal­le

Tulospalvelu: Katso alue­vaa­li­tu­lok­sen yk­si­tyis­koh­dat

Ho­vi­oi­keu­des­sa alkoi "Enon" sek­suaa­li­ri­kos­syyt­tei­den kä­sit­te­ly – kä­rä­jil­lä mies tuo­mit­tiin 13 vuoden van­keu­teen useista ala­ikäi­siin koh­dis­tu­neis­ta sek­suaa­li­ri­kok­sis­ta

Enona tunnettu mies valitti tuomiostaan hovioikeuteen. Hänen syykseen luettiin Helsingin käräjäoikeudessa yhteensä 26 seksuaalirikosta, pahoinpitely ja huumausainerikos.

Helsinki
Helsingin hovioikeus. Arkistokuva.
Helsingin hovioikeus. Arkistokuva.

Helsingin hovioikeudessa alkoi maanantaina käsittely "Enona" tunnetun miehen seksuaalirikosjutussa. Käräjäoikeus tuomitsi viime vuoden joulukuussa miehen laajassa seksuaalirikosjutussa 13 vuoden vankeuteen. Hänet myös määrättiin maksamaan uhreille vahingonkorvauksia.

Hovioikeuteen tuomiostaan valittanut 67-vuotias Mohamed El Fatimi on vaatinut, että kaikki hänen syykseen käräjäoikeudessa luetut syytteet ja korvausvaatimukset hylätään.

Käräjäoikeudessa miehen syyksi luettiin yhteensä 26 seksuaalirikosta, pahoinpitely ja huumausainerikos. Kaikki teot oli tehty miehen kotona Helsingin Laajasalossa kymmenen vuoden aikana, vuodesta 2006 vuoteen 2016. Käräjäoikeuden mukaan rikosten uhreja oli 17, ja he olivat tekoaikaan pääasiassa alaikäisiä.

Osa teoista videoitiin

Käräjäoikeuden mukaan miehen vakavin teko oli noin kaksi vuotta jatkunut säännöllinen hyväksikäyttösuhde. Uhrina oli tuolloin 15–16-vuotias tyttö. Tekoon sisältyi muun muassa törkeä lapsen seksuaalinen hyväksikäyttö, törkeä raiskaus ja pahoinpitely sekä päihteiden väärinkäyttämistä.

Muista teoista 18 kohdistui 14–18-vuotiaisiin nuoriin, jotka olivat viettäneet aikaa miehen asunnossa. Siellä oli käytetty alkoholia ja päihdyttäviä lääkkeitä. Uhrit olivat olleet vahvasti päihtyneitä tai tiedottomassa tilassa.

Seitsemässä teossa uhrit olivat vielä nuorempia, 6–13-vuotiaita lapsia. Heidän osaltaan kyse oli esimerkiksi itsetyydyttämisestä lasten nähden. Joihinkin tekoihin sisältyi koskettelua.

Toinen syytetty syyntakeeton

Jutussa oli myös toinen syytetty. Käräjäoikeus katsoi 34-vuotiaan miehen syyllistyneen seksuaaliseen hyväksikäyttöön ja yhdessä El Fatimin kanssa törkeään lapsen seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

Miestä ei tuomittu rangaistukseen, sillä hän oli mielentilatutkimuksen perusteella syyntakeeton eli kyvytön ymmärtämään tekoaan tai sen seurauksia. Hänet kuitenkin tuomittiin maksamaan uhreille vahingonkorvauksia.