Koulutus: Par­tu­ri-kam­paa­moil­la on pula pä­te­vis­tä työn­te­ki­jöis­tä

Panimot: Kemiin pe­rus­te­taan panimo, jonka tarina on kuin elo­ku­vis­ta

Mainos: Kalevan syys­lo­ma­tar­jous 5 viikkoa diginä ja pai­net­tu­na! Tilaa tästä.

Ho­tels.co­mis­ta uusia il­moi­tuk­sia päi­vit­täin – poliisi löi pöytään py­säyt­tä­vät luvut

Poliisille tulee päivittäin uusia rikosilmoituksia, joissa yhtenä osapuolena on mainittu suosittu hotellivaraussivusto Hotels.com.

Poliisi saa päivittäin uusia rikos- ja muita ilmoituksia, joissa mainitaan Hotels.com. Krp ja Hotels.com tutkivat tapausta. Kuvakaappaus Hotels.comin suomenkieliseltä etusivulta.
Poliisi saa päivittäin uusia rikos- ja muita ilmoituksia, joissa mainitaan Hotels.com. Krp ja Hotels.com tutkivat tapausta. Kuvakaappaus Hotels.comin suomenkieliseltä etusivulta.

Poliisille tulee päivittäin uusia rikosilmoituksia, joissa yhtenä osapuolena on mainittu suosittu hotellivaraussivusto Hotels.com.

Lännen Media kertoi viime viikolla, että alkuvuonna on tehty ennätysmäärä rikos- tai muita ilmoituksia, joissa kyseinen hotellipalveluita välittävä sivusto on mainittu.

Pelkästään viimeisen viikon aikana poliisille on tehty 47 uutta ilmoitusta. Koko alkuvuonna, 25. huhtikuuta mennessä, Hotels.com on mainittu kaikkiaan 349 ilmoituksessa.

Keskusrikospoliisi selvittää suomalaisiin kohdistuneita maksuvälinepetoksia, ja se on ollut yhteydessä Hotels.comin taustayhtiöön.

Lännen Media pyysi poliisilta vastaavia lukuja muista hotellipalveluita välittävistä verkkosivustoista. Luvut ovat ajalta 1.1.–25.4.2016, ja niistä selviää, että Hotels.com on poliisille tehtyjen ilmoitusten määrässä mitattuna täysin omilla luvuillaan.

Toiseksi eniten mainintoja löytyy Booking.comista, joka on mainittu 67 poliisi-ilmoituksessa. CNN:n parin vuoden takaisen selvityksen mukaan Booking.comilla oli yli kolme kertaa enemmän kävijöitä kuin Hotels.comilla. Vaikka Booking.comilla on huomattavasti enemmän kävijöitä, se on mainittu jopa kuusi kertaa harvemmin poliisi-ilmoituksissa kuin Hotels.com.

Tässä lukumääriä muista sivustoista, jotka on mainittu poliisin ilmoituksissa alkuvuonna: Venere.com, 3 mainintaa; Travellink.com, 2 mainintaa; Agoda.com, 1 maininta; Supersaver.fi, 1 maininta; ebookers.com, 1 maininta.

Poliisi: Lähteen löytyminen voi viedä kuukausia

Rikoskomisario Tero Muurman Keskusrikospoliisin kyberrikostorjuntakeskuksesta sanoo, että Hotels.com tekee koko ajan töitä mahdollisen vuotokohdan löytämiseksi.

– Tähän mennessä sivusto ei ole löytänyt järjestelmistään mitään vikaa. Oikean lähteen löytämiseen voi mennä valitettavasti paljon aikaa. Puhutaan äkkiä monista kuukausista.

Hotels.comin viestinnästä viime viikolla tavoitettu Lizann Peppard viestitti tuolloin sähköpostitse Lännen Medialle, että selvitystyö jatkuu.

Lännen Media ei tavoittanut Hotels.comin edustajia tiistaina kommentoimaan asiaa.
Muurman muistuttaa, etteivät maksuvälinepetoksiin johtaneet tietovuodot ole välttämättä edes peräisin Hotels.comin palveluista.

– Käyttäjän tietokoneella voi olla esimerkiksi haittaohjelma, joka kerää luottokorttitietoja. Jos on käyttänyt muita verkkokauppoja, tiedot ovat saattaneet lähteä sitä kautta. Jatkuvasti on liikkeellä myös kalasteluviestejä, joissa pyydetään luottokorttitietoja.

– On myös mahdollista, että näissä ilmoitetuissa tapauksissa on useita tekijöitä, mikä tekee tutkinnasta entistä hankalampaa.

Rikoskomisario toivoo lisää tietoa uhreilta

Muurman toivoo, että luottokorttirikosten uhriksi joutuneet toimittaisivat rikosilmoituksen yhteydessä luottokorttilaskut ja selvitykset luottokortin käytöstä mahdollisissa varaustilanteissa.

– Se helpottaisi poliisia selvittämään mahdollisia yhtäläisyyksiä rikosten välillä.

Jos esimerkiksi useammilla uhreilla toistuvat samat varaukset tai vierailut samoilla sivustoilla, voi poliisi päästä lopulta tekijöiden jäljille.

– Yksittäinen tapaus ei välttämättä ratkaise mitään. Mutta sitten, kun saamme riittävästi tapauksia tutkintaan, pystymme havaitsemaan säännönmukaisuuksia.

Vaikka Hotels.comin sivuston turvallisuus herättää kysymyksiä, Muurman ei aio ohjeistaa kuluttajia välttämään sen käyttöä.

– Emme anna tästä mitään ohjeistusta. Faktat kerromme, ja jokainen tekee ratkaisunsa itse.

Rikoskomisario antaa kuitenkin yhden yleisneuvon luottokorttia käyttäville asiakkaille: tarkista luottokorttili mahdollisimman usein.

– Ennen kuin hyväksyy luottokorttilaskun, on syytä tarkistaa, ettei laskusta löydy tuntemattomia suorituksia.