Mainos

Hong­kon­gin pa­ko­lais­lei­ril­lä syn­ty­nyt Hon Vu johtaa Oulussa me­nes­ty­vää ti­li­toi­mis­toa ja auttaa ul­ko­maa­lais­taus­tai­sia yrit­tä­jiä

Tilin Takojat on oululainen kirjanpidon ja taloushallinnon alan yritys, jonka vahvuutena on kansainvälisyys ja monikulttuurisuus.

Onnenkissat ovat Hon Vun äidin lahjoittamia. Tilitoimisto on vasta siirtynyt uuteen toimitilaan.
Onnenkissat ovat Hon Vun äidin lahjoittamia. Tilitoimisto on vasta siirtynyt uuteen toimitilaan.
Kuva: Anna Tilvis

Tilin Takojat on oululainen kirjanpidon ja taloushallinnon alan yritys, jonka vahvuutena on kansainvälisyys ja monikulttuurisuus. Asiakaskunnasta 30 prosenttia on maahanmuuttajataustaisia yrityksiä. Asiakkaina on myös ulkomaan kansalaisia, joilla on toimintaa Suomessa.

Toimitusjohtaja Hon Vu perusti Tilin Takojat seitsemän vuotta sitten. Yrittäjänä hän toiminut kymmenen vuotta. Monipuolisen kielitaidon takaamiseksi hän palkkaa mielellään työntekijöikseen eri taustaisia ihmisiä. Yrityksessä on nyt kymmenen työntekijää.

Vun lähipiirissä ei ole muita yrittäjiä, mutta hänelle yrittäjyys alkoi maistua jo parikymppisenä. Vietnamista lähtöisin oleva perhe pääsi Suomeen 1990-luvun alussa Hongkongin pakolaisleiriltä vuoden prosessin jälkeen. Hon on syntynyt leirillä.

”Olen aina ollut kova tekemään työtä. Minulla on tietynlainen levottomuus luonteessa. Tuli aina vaihtamisen tarve, kun osasin jonkun homman eikä se tarjonnut lisää haastetta. Yrittäjyys on ollut paikka, jossa saan toteuttaa itseäni. Aina on uusia juttuja ja jotain paranneltavaa.”

Vu luonnehtii itseään uteliaaksi ja sellaiseksi, joka oppii mielellään uutta.

”Egyptistä on meidän viimeisin asiakas. Minulle on ylpeyden aihe, kun saan jonkun uuden maan kansalaisen asiakkaaksi. On mielenkiintoista nähdä, minkälaista bisnestä kukakin keksii tehdä.”

Tausta esteenä

Kulttuuritausta vaikuttaa yritystoimintaa monella tavalla sekä Tilin Takojissa että muissa ulkomaalaisten perustamissa yrityksissä.

”Tausta vaikutti minulla vahvasti. Kun aloitin tilitoimiston, en juurikaan saanut asiakkaita. Ensimmäiset asiakkaat, jotka suostuivat tulemaan, olivat ulkomaalaisia, koska minä tiesin, missä heillä oli vaikeuksia.”

Ulkomaalaistaustaisilla on vaikeuksia suomen kielen, byrokratian sekä monien suomalaisille itsestään selvien asioiden kanssa. Yrittäjyys Vietnamissa on tuttua sukulaisten kautta.

”Siellä yrittäjyys on tavallisempaa ja yrityksen pystyyn pistäminen on helpompaa.”

”Suomessa yrittäjyys yhtä aikaa helppoa ja vaikeaa. Kaikille on samat säännöt, siitä tykkään. Sen jälkeen kaikki on puhtaasti itsestä kiinni. Vaikeaa on, että sääntöjä on niin paljon. Toisaalta sääntöjen takia Suomi on niin paljon parempi paikka kuin Vietnam.”

Yrittäjät auttavat toisiaan

Hon Vun kokemuksen mukaan maahanmuuttajataustainen yritys tarvitsee tukea erittäin paljon. Alun alkaen voi olla väärä käsitys siitä, mikä yritysidea toimii ja mikä ei. Monilla ei kuitenkaan ole muuta vaihtoehtoa. Töihin on vaikea päästä kielimuurin takia, vaikka omassa maassa olisi hankkinut koulutusta.

”Ehkä siksi monet heistä tulevat meille, koska he tarvitsevat paljon muutakin kuin peruskirjanpitoa. Minä autan muissakin asioissa, esimerkiksi yrittäjien ja heidän työntekijöidensä oleskeluluvissa.”

Hon Vu tunnetaan maahanmuuttajataustaisten joukossa.

”Kysy Honilta, Honi auttaa. Virastojen kautta tukea tulee vähemmän, enemmän koulutuksen kautta. Yrittäjät auttavat toisiaan. On myös sellaisia, jotka ovat ottaneet itse selvää asioista.”

Vu kertoo, että monelle asioiminen ja lomakkeiden täyttäminen ovat vaikeita. Myös tietotulva saattaa olla liikaa.