Mainos

Hol­lan­ti­lai­nen de Laatin pa­ris­kun­ta pakkasi mukaan 17 huskyä ja toi yri­tyk­sen­sä Kuu­sa­mon Mes­kus­vaa­raan

Hollantilaiset John ja Monique de Laat ovat löytäneet kodin ja uuden paikan yritykselleen Meskusvaarasta

De Laatin pariskunta on onnellinen, kun rakkaasta koiraharrastuksesta on tullut työ turismin parissa Kuusamossa.
De Laatin pariskunta on onnellinen, kun rakkaasta koiraharrastuksesta on tullut työ turismin parissa Kuusamossa.
Kuva: Ester Van Dam

Hollantilaiset John ja Monique de Laat ovat löytäneet kodin ja uuden paikan yritykselleen Meskusvaarasta. Tornak Adventures Oy:n ominta alaa ovat koiravaljakkoajelut

De Laat tuli ensimmäisen kerran Suomeen 32 vuotta sitten koirakilpailuihin. Vuonna 1991 pariskunta vietti ensimmäisen kerran joulun Rukalla ja sen jälkeen he ovat palanneet joka vuosi.

”Ensin kolme viikkoa, sitten kolme kuukautta”, John de Laat kertoo.

Laatin perhe viihtyi Rukalla, ja joka kerta lähtiessä sydän tuntui särkyvän, kun piti palata kotimaahan. Hollannissa oli myös liian kuumaa koirille. Lopulta syntyi ajatus, voisiko Suomeen muuttaa kokonaan.

Viime kesäkuussa he pakkasivat kaikki 17 koiraansa ja muuttivat
Kuusamoon. Mukaan tuli myös tytär Joyce de Laat, joka on toisena osakkaana yrityksessä.

Yritys on toiminut 14 vuotta Hollannissa. Toimintana olivat siellä koira-ajelut kärryillä, lastenjuhlat ja aktiviteetit, esimerkiksi jousiammuntaa.

”Rakastamme huskyjä. Olemme niin onnellisia, kun rakkaasta harrastuksesta on tullut työ”, de Laat sanoo.

Ruotsi on hollantilaisten suosima matkailumaa. De Laat pitää enemmän Suomen erämaisuudesta.

Asiakkaina hollantilaisia

Tornak Adventuresin asiakkaat tulevat pääasiassa Hollannista. Toiminta-ajatuksena on tarjota kiireetöntä matkailua, jossa asiakkailla on mahdollisuus tutustua kunnolla paikkoihin ja nauttia luonnosta.

De Laatit haluavat tarjota henkilökohtaista ja hyvää palvelua. He eivät tahdo olla kilpailuasemassa paikallisten husky-yrittäjien kanssa, vaan löytää sopivia yhteistyökumppaneita, joilla on samansuuntaisia ajatuksia palvelelusta.

”Henkilökohtainen kontakti asiakkaisiin on tosi tärkeää”, de Laat sanoo.

Yhteistyökumppaniksi on löytynyt esimerkiksi porofarmi. Retket suuntautuvat Riisitunturille, Korouomaan ja Pienelle karhunkierrokselle.

Yrityksellä on omat nettisivut, mutta mainostaminen on hoitunut pääasiassa tyytyväisten asiakkaiden kautta. Kolmessa kuukaudessa heillä oli 120 asiakasta.

Asettuminen Kuusamoon on ollut mutkatonta, koska paikka oli tuttu ja heillä oli siellä jo tuttavia. Meskusvaarassa heillä on nyt 23 hehtaaria maata ja talo. Naapurit ovat ottaneet heidät ystävällisesti vastaan.

De Laatin kokemus on, että oma asenne vaikuttaa paljon. Hän tavoittelee yhteistyötä ja yhteistä hyötyä. Hän kehuu naapureitaan ja arvelee, että yksityistien hoitaminen yhdistää myös.

Muutossa haasteita

Varsinainen muuton yhteydessä oli vaikea löytää kaikkea tarvittavaa tietoa. Yritys on rekisteröity Suomen kaupparekisteriin vuoden alussa. Tuttavan avustuksella on löytynyt kirjanpitäjä. Yritystoiminnan jatkamisessa täällä on ollut jonkin verran haasteita.

Kotimaakunta Brabant on Hollannissa yksi vaikeimmista korona-alueista. Nyt kun viimeisetkin asiakkaat ovat palanneet Keski-Eurooppaan, de Laatien elämä on hiljentynyt yleisten eristyssuositusten mukaisesti.

Bisneksen tulevaisuus mietityttää tässä tilanteessa. Kesän aktiviteeteiksi on suunnitteilla luontoelämyksiä kanooteilla ja maastopyörillä. Mahdollista on myös palaaminen lastenjuhlien ja erilaisten luontoaktiviteettien järjestämiseen nuorille.