Itsenäisyyspäivä: Näin suuri paraati Oulussa jär­jes­te­tään

Kolumni: Suo­ja­tien ylit­tä­mi­nen Oulussa on uh­ka­pe­liä hen­gel­lä

Kunniamerkit: Katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set saivat it­se­näi­syys­päi­vän kun­nia­mer­kit

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hoi­ta­ja­mi­toi­tus­ta ja lä­hi­ap­teek­ke­ja ei tule asettaa vas­tak­kain

Sosiaali- ja terveysministeriö on esittänyt, että hoitajamitoituksen rahoitukseen haetaan ratkaisua apteekkien lääketaksaa leikkaamalla. Yli 60 miljoonan euron leikkaukset vaarantavat väistämättä maan kattavan apteekkiverkon ja farmaseuttisten palveluiden laadun.

Laskelmien mukaan jopa 50–60 apteekkia on vaarassa päätyä tappiolliseksi ja lopettamisuhan alle. Suuremmat apteekit joutuvat tinkimään aukioloajoista ja koulutettujen farmaseuttien ja proviisoreiden määrästä. Nämä muutokset tulevat kalliiksi.

Huolta leikkausten vaikutuksista ovat esittäneet alan toimijoiden lisäksi muun muassa Kansaneläkelaitos ja Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea. Näistä ensimmäinen esitti huolensa maan kattavaa lääkkeiden saatavuutta ja jälkimmäinen apteekkipalveluiden laatua ja toimivuutta koskien.

Apteekeissa annetun neuvonnan on arvioitu säästävän vuosittain jopa miljardi euroa yhteiskunnan varoja muualta terveydenhuollosta, kun ongelmiin löytyy ratkaisu suoraan apteekin hyllyltä tai asiakas ohjataan nopeasti toisen ammattilaisen puheille.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.