Hiuk­sen­hie­no ak­ka­val­ta - Viisi faktaa uudesta Oulusta

Keskiyöllä rakettien paukkuessa uuden vuoden kunniaksi Oulu, Haukipudas, Kiiminki, Oulunsalo ja Yli-Ii yhdistyvät uudeksi Ouluksi. Katso viisi faktaa syntyvästä kunnasta.

Uusi Oulu syntyy vuoden vaihtuessa.
Uusi Oulu syntyy vuoden vaihtuessa.
Kuva: Jukka Leinonen

1. Viidenneksi suurin

Kuntaliitosten myötä Oulun väkiluku nousee yli 190 000 asukkaaseen. Oulusta tulee näin ollen Suomen viidenneksi suurin kaupunki väkiluvussa mitattuna. Suurin osa asukkaista asuu niin sanotun vanhan Oulun alueella, reilut 140 000.

2. Akkavalta

Uudessa Oulussa on hiuksenhienosti akkavalta. Naisia on asukkaista 50,4 prosenttia eli vähän päälle 1 000 enemmän kuin miehiä.

3. Suomen nuorin

Nuorisoa on uudessa Oulussa runsaasti. Alle 18-vuotiaita oululaisia on noin 46 000 eli neljännes kaikista oululaisista. Keski-ikä on vuodenvaihteen jälkeen 34,5 vuotta, mikä tarkoittaa, että alue on ikärakenteeltaan Suomen nuorin.

4. Neliöitä enemmän kuin Luxemburgissa

Oulun pinta-ala vuodenvaihteen jälkeen on 3 870 neliökilometriä. Esimerkiksi Luxemburg jää Oululle kakkoseksi vajaalla 2 600 neliökilometrillään.

5. Tuplasti traktoreita

Uusi Oulu on entistä maaseutumaisempi. Traktoreiden määrä Oulun teillä ja pelloilla lähes kaksinkertaistuu kuntaliitoksen jälkeen. Kyseisiä menopelejä omistetaan uudessa Oulussa noin 5 000 kappaletta.

Lue lisää faktoja uudesta Oulusta maanantain Kalevasta!