His­to­rial­li­nen Notre Damen ka­ted­raa­li kärsii val­ta­vat va­hin­got tu­li­pa­los­sa – puu­ra­ken­tei­nen katto ja torni ro­mah­ti­vat

Maailman tunnetuimpiin turistinähtävyyksin kuuluvaan Pariisin Notre Dame -katedraaliin aiheutuu massiivisia vaurioita maanantai-iltana syttyneessä tulipalossa.

Tuli tuhosi katon, ja yksi kirkon torneista romahti. Notre Dame on yksi Pariisin maamerkeistä ja suosituimmista turistikohteista. Tuli tuhosi katon, ja yksi kirkon torneista romahti. Notre Dame on yksi Pariisin maamerkeistä ja suosituimmista turistikohteista. Notre-Dame on valmistunut 1345. Sen rakennustyöt aloitettiin lähes 200 vuotta aikaisemmin. Pariisilaiset kerääntyivät Seinen rannalle katsomaan, kun Notre Dame palaa.
Tuli tuhosi katon, ja yksi kirkon torneista romahti. Notre Dame on yksi Pariisin maamerkeistä ja suosituimmista turistikohteista.
Tuli tuhosi katon, ja yksi kirkon torneista romahti. Notre Dame on yksi Pariisin maamerkeistä ja suosituimmista turistikohteista.
Kuva: IAN LANGSDON

Maailman tunnetuimpiin turistinähtävyyksin kuuluvaan Pariisin Notre Dame -katedraaliin aiheutuu massiivisia vaurioita maanantai-iltana syttyneessä tulipalossa. Kulttuurihistoriallisesti mittaamattoman arvokasta pyhäkköä pidetään yhtenä Ranskan goottilaisen arkkitehtuurin tärkeimmistä saavutuksista.

Palon aikaansaamat vahingot todettiin jo maanantaina mittaviksi: katedraalin yli 90-metriä korkea keskitorni luhistui ja kirkon katto romahti. Katedraalin edustajan mukaan kaikki katon puiset tukirakenteet olivat tulessa, mikä johtanee katon lähes täydelliseen romahtamiseen.

– Mitään ei tule jäämään jäljelle. Nähtäväksi jää, selviääkö edes katedraalia suojaava holvi, sanoi Notre Damen edustaja Andre Finot BBC:n mukaan.

Ranskan televisiossa esiintynyt asiantuntija kertoi, että Notre Damen katto hyvin vanha ja todella kuivaa puuta.

Myöhään maanantai-iltana palo ei ollut vielä hallinnassa, joten vahinkojen laajuudesta ei ole täyttä käsitystä. 

Sosiaalisessa mediassa levinneissä kuvissa ja videoissa näkyy, miten liekit syöksyivät palon alkuvaiheissa katedraalin katon läpi ja valtavat harmaat savupilvet nousivat kohti taivasta.

Ranskalainen ministeri Laurent Nunez ilmoitti maanantai-iltana, että kukaan ei ole loukkaantunut tulipalossa. Hän kertoi, että tässä vaiheessa on liian aikaista arvioida palon syttymissyytä.

Goottilaisessa katedraalissa on ollut parhaillaan menossa kunnostustyöt, ja poliisin mukaan tulipalo on saattanut saada alkunsa korjaustöistä. Poliisin mukaan mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen, etteikö kyseessä olisi onnettomuus.

Katedraalin vieressä asuva ja Oulaisista kotoisin oleva Mika Laakkonen kertoo, että hän kuuli kaksi räjähdystä ennen tulipaloa.

Pariisissa asuva Mika Laakkonen kuvasi maanantai-iltana Notre Damen palon alkuvaiheita.
Video: Mika Laakkonen

Katedraalissa olevia patsaita oli viety viime viikon lopulla kunnostettavaksi, joten osa Notre Damen arvoesineistössä on turvassa. Pariisin apulaispormestarin Emmanuel Gregoiren mukaan palomiehet yrittävät pelastaa ne taideteokset, joita vielä on mahdollista pelastaa.

Notre Dame sijaitsee Seine-joessa olevalla Citén saarella, joka evakuoitiin. Viranomaiset pyysivät ihmisiä pysymään pois katedraalin lähettyviltä.

Palo sai alkunsa hieman ennen kello seitsemää paikallista aikaa eli hieman ennen kello kahdeksan Suomen aikaa. Tuli levisi nopeasti. Kirkko syttyi palamaan noin tunti sen jälkeen, kun se oli suljettu turisteilta.

"Osa meistä palaa tänään"

Ranskan presidentti Emmanuel Macron perui maanantai-illaksi suunnitellun tv-puheensa ja lähti kiiruhtamaan kohti palopaikkaa.

–  Notre Dame liekeissä. Kuten kaikki maamieheni, olen surullinen nähdessäni, kun osa meistä palaa tänä iltana. Ajatukseni ovat kaikkien ranskalaisten ja kaikkien katolisten kanssa, presidentti sanoi.

– Kauhea tulipalo Notre Damen katedraalissa Pariisissa, kirjoitti puolestaan Pariisin pormestari Anne Hidalgo Twitterissä.

Pariisilaiset kerääntyivät Seinen rannalle katsomaan, kun Notre Dame palaa.
Pariisilaiset kerääntyivät Seinen rannalle katsomaan, kun Notre Dame palaa.
Kuva: JULIEN DE ROSA

Kaupungissa olleet ihmiset olivat erittäin järkyttyneitä palosta.

– Pariisi on ruhjoutunut. Kaupunki ei tule koskaan enää olemaan entisensä. Olen pariisilainen, isäni oli pariisilainen, isoisäni oli pariisilainen; tätä me toimme lapsemme katsomaan. Minä en tule koskaan näyttämään sitä pojalleni. Jos teillä on tapana rukoilla, tehkää se nyt, sanoi liekkejä tuijottava Philippe.

– Tämä on todella surullista. Surullisin hetki, jota olen koskaan elämässäni seurannut, kiteytti brittituristi Sam Ogden, 50.

Ogdenin lailla sadat ihmiset olivat kerääntyneet Seinen rannoille katsomaan paloa. Osa heistä itki avoimesti.

Järkytys levisi laajalle

Maailman johtajat kommentoivat nopeasti paloa. Ensimmäiseksi ehti Yhdysvaltain presidentin Donald Trump, joka sanoi paloa "kauheaksi" ja antoi samalla sammutusohjeita Twitterissä.

– Ehkäpä lentävistä sammutuskoneista olisi apua. Nyt on syytä toimia nopeasti, presidentti neuvoi.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kutsui pyhäkköä "Euroopan kulttuurin symboliksi" ja Lontoon pormestari Sadiq Khan puolestaan sanoi näkyä "sydäntä särkeväksi"

– Lontoo seisoo Pariisin rinnalla sen surussa ja myös ystävyydessä, kuten aina, Khan kirjoitti.

Notre-Dame on valmistunut 1345. Sen rakennustyöt aloitettiin lähes 200 vuotta aikaisemmin.
Notre-Dame on valmistunut 1345. Sen rakennustyöt aloitettiin lähes 200 vuotta aikaisemmin.

YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco sanoi sekin tukevansa Ranskaa katedraalin pelastamisessa ja myöhemmässä restauroinnissa.

Notre Dame on goottilainen viisilaivainen kirkko, joka on 130 metriä pitkä ja 48 metriä leveä. Kirkon rakentaminen aloitettiin vuonna 1163, ja se valmistui 1345.

Notre Dame kuuluu Euroopan suosituimpiin turistikohteisiin. Siellä käy vuosittain miljoonia vierailijoita.

Katso kuvia Notre Damen palosta.