Liikenne: Testaa Kalevan vi­sal­la, pär­jäi­sit­kö Oulun han­ka­lim­mis­sa ris­teyk­sis­sä

Historia: Oulussa riitti ra­ken­ta­mi­sen rys­ket­tä 2000-lu­vun alussa, kun Kaak­ku­ri paisui ja Nokiaa ra­ken­net­tiin

Jääkiekko: Kärpät hävisi taas, putosi sarjan pe­rän­pi­tä­jäk­si

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Hir­ven­va­sa putosi kau­laan­sa myöten lie­te­säi­liöön Ni­va­las­sa, pääsi koet­te­le­muk­sen­sa lopuksi pesulle – näin pe­las­tus­ope­raa­tio eteni

Nivala

Pelastuslaitosta tarvittiin maanantaina iltapäivällä hätiin, kun hirvenvasa oli pudonnut avolietesäiliöön Nivalan Karvoskylällä.

Kotieläimiä kyllä pelastetaan Nivalassakin aina toisinaan, mutta hirvi lietesäiliössä on jo harvinaisempi näky – hyvin harvinainen.

– En muista omalta kohdalta, että olisi hirveä pelastettu lietekaivosta, Jokilaaksojen pelastuslaitoksen palomestari Esa Ihalainen kertoo.

Vasa oli säiliössä kaulaansa myöten. Pelastaminen sujui samalla periaatteella kuin tuotantoeläimenkin pelastaminen: Ensin sidotaan köyttä ympärille, että saadaan eläimen turpa pinnalle. Sitten nostetaan sen verran, että saadaan varsinaiset nostoliinat ympärille.

Tällä kertaa vasa nostettiin naapurin kurottajalla turvaan.

– Kyllä siinä varmaan parisen tuntia meni. Eläin oli keskellä allasta, joten se oli vähän haastavaa.

Siitä ei ole tietoa, kuinka kauan eläin oli lietesäiliössä ollut. Aivan loppuun uupunut se ei kuitenkaan vaikuttanut olevan.

– Pesun jälkeen se oli kirmannut ihan pirteänä luontoon takaisin. Mitään vahinkoja ei tullut, ei naarmuakaan.

Pesu suoritettiin suihkulla. Viruttelu ei luonnollisestikaan hajua poista, eli Nivalan metsissä saattaa liikkua nyt kohtuullisen voimakkaalle tuoksuva hirvenvasa.

– Kylläpä se ajan mittaan luonnossa haipuu, Ihalainen arvelee.

Ihalainen arvioi, että kyseessä oli tämän vuoden vasa, joka oli kenties säikähtänyt jotain ja juossut siksi lietesäiliöön.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.