Mainos

Hiih­dos­ta monia ter­veys­vai­ku­tuk­sia – hiih­to­val­men­ta­ja kertoo miten hiihto vai­kut­taa ter­vey­teen

Yhä useampi on löytänyt hiihdon jopa vuosien tauon jälkeen. Hiihto on terveyden ja toimintakyvyn kannalta hyvä valinta. Monipuolinen laji parantaa muun muassa kestävyyskuntoa, tasapainoa ja motoriikkaa.

Laduilla on vipinää, kun moni harrastaja on kaivanut sukset esiin pitkänkin tauon jälkeen. Ulkoliikunta ja erityisesti hiihto on kasvattanut suosiotaan, kun osa sisäliikuntapaikoista on ollut suljettuna.

”On hienoa nähdä, että yhä useampi harrastaja löytää hiihdon pariin”, sanoo liikuntafysiologi ja hiihtovalmentaja Hannu Kaikkonen ja huomauttaa, että hiihto on terveyden ja toimintakyvyn kannalta yksi monipuolisimpia liikuntamuotoja.

Sport Oulun Hannu Kaikkonen on ohjannut tänä vuonna ennätysmäärän hiihtokouluja.
Sport Oulun Hannu Kaikkonen on ohjannut tänä vuonna ennätysmäärän hiihtokouluja.

Kaikkosella on vankka kokemus hiihdon ja hiihtosuunnistuksen parista ja hänellä on European MSc on Sports Coaching pätevyys. Vaikka kokemusta kisavalmentamisesta onkin rutkasti, iso osa asiakkaista on tavallisia liikkujia ja aktiivisia harrastajia.

”Hiihto on ihan kaikille sopiva laji. Kun valitsee itselle sopivat välineet ja hioo perustekniikan kuntoon, voi jokainen löytää hiihdon riemun”, Kaikkonen toteaa.

Hiihdosta positiivisia terveysvaikutuksia

Hiihdon monipuolisuus tekee lajista terveyden ja toimintakyvyn kannalta erinomaisen liikuntamuodon.

”Hiihto kehittää tehokkaasti kestävyyskuntoa eli hengitys- ja verenkiertoelimistöä, sillä se kuormittaa kokonaisvaltaisesti koko kehoa”, Kaikkonen kertoo ja täsmentää, että aerobinen kestävyys on yksi perustekijä kaikenlaiseen jaksamiseen.

Hiihto on myös lihaskuntoa, motoriikkaa ja tasapainoa kehittävä laji. Toimintakyvyn kannalta laji edistää erityisesti tasapainoa ja koordinaatiota.

”Nämä ovat aikuisille tärkeitä ominaisuuksia muun muassa kaatumisten ehkäisyssä. Peruslajeista hiihto onkin yksi tehokkaimpia tasapainon kehittämiseen”, Kaikkonen toteaa.

Hiihto kuormittaa kokonaisvaltaisesti koko kehoa ja parantaa kestävyyskuntoa.
Hiihto kuormittaa kokonaisvaltaisesti koko kehoa ja parantaa kestävyyskuntoa.

Hiihto sopii hyvin myös nivelvaivoista kärsiville.

”Hiihtäminen ei synnytä iskutusta tai yksipuolista liikeratojen toistoa, kuten vaikkapa juoksu”, Kaikkonen valaisee ja kertoo, että esimerkiksi moni polvinivelkulumasta kärsinyt on huomannut hiihdon sujuvan ilman kipuja.

Jos kuitenkin hiihto itsessään alkaa rasittamaan, on hyvä tarkistaa, onko tekniikassa korjattavaa.

”Esimerkiksi penikkataudin oireet voivat johtua hiihdossa nilkan turhasta jännittämisestä ja se on korjattavissa oikealla tekniikalla”, täydentää Kaikkonen.

Hiihdolla on myös positiivisia vaikutuksia henkiseen hyvinvointiin. Luonnossa liikkumisen on havaittu tuottavan myönteisiä hyvinvointivaikutuksia, kuten virkistyminen ja stressin väheneminen.

”Edellytyksenä on tietysti, että henkilö nauttii hiihtämisestä”, Kaikkonen lisää hymyillen.

Tekniikan hallitseminen helpottaa hiihtoa

Hiihdossa on monia tekniikoita sekä perinteisellä, että vapaalla hiihtotavalla.

”Tekniikoiden hallitseminen tekee hiihdosta taloudellisempaa ja nautittavampaa. Lähes jokainen hiihtäjä hyötyy siitä, että tekniikkaa katsotaan ja annetaan palautetta ja korjausehdotuksia”, Kaikkonen kertoo.

Hannu Kaikkonen ohjaamassa Hiihtotekniikan perusteet -tuntia ryhmälle.
Hannu Kaikkonen ohjaamassa Hiihtotekniikan perusteet -tuntia ryhmälle.

Kehitystä voi tapahtua hiihdossa nopeastikin.

”Olen ohjannut monia hiihtokouluja ja -tekniikkatunteja eri tasoisille hiihtäjille. Hiihto voi muuttua ihan eri näköiseksi muutamilla perusohjeilla. Kun tekniikan oivaltaa, voi jo yhden tekniikkatunnin kuluessa saada hiihdon sujuvaksi ja rennon näköiseksi”, Kaikkonen kertoo ja täsmentää, että hiihdossa on tärkeä löytää oikeat ajoitukset sekä alaraajojen ja ylävartalon oikeanlainen käyttö.

Sen jälkeen voi hiihtoon vähitellen lisätä voimaa ja etenemiseen tehoa.

”Rytmi ja ajoitus ovat tekijöitä, joiden kanssa usea vasta ladulle löytänyt hiihtäjä kamppailee”, Kaikkonen kertoo ja lisää vielä, että nämä osa-alueet kehittyvät nopeasti, kunhan hiihtokilometrejä kertyy ja tekniikka paranee.

Monet myös hiihtävät aina samalla tekniikalla, mutta eri tekniikoiden hallinta mahdollistaa kuhunkin maastonkohtaan oikean tekniikan valinnan.

Hiihtovalmennus kiinnostaa myös ryhmiä

Hiihdon suosio on näkynyt lisäksi yritysryhmien keskuudessa.

”Yrityksistä löytyy hiihtohenkisiä porukoita, jotka haluavat varata oman hiihtokoulun. Esimerkiksi viime lauantaina ohjasin yhdelle porukalle oman tekniikkatunnin, jossa hiottiin jokaisen hiihto kuosiin”, kertoo Kaikkonen.

Kaikkosella on yritysvalmennuksista ja -testauksista useiden vuosien kokemus sekä työterveyden asiantuntijapätevyys.
Kaikkosella on yritysvalmennuksista ja -testauksista useiden vuosien kokemus sekä työterveyden asiantuntijapätevyys.

Yrityksille on räätälöity oma hiihtopaketti, jonka tarkoituksena on innostaa henkilöstöä huolehtimaan kunnostaan näin etäpalaverien aikakaudella.

”Kuntotesteillä ja harjoitusohjelmalla saadaan työyhteisö liikkeelle. Hiihtotekniikkatunnit taas ovat turvallista ja virkistävää yhdessä tekemistä, kun sosiaaliset kontaktit ovat muutenkin vähissä ja työkavereita näkee harvemmin”, Kaikkonen toteaa.

Katso alkavat hiihtotekniikkatunnit.

Info

Sport Oulu tarjoaa suosittuja hiihtokouluja ja juoksukouluja yksityisille ja yrityksille. Lisäksi palveluvalikoimasta löytyy edistyksellistä kuntotestausta ja asiantuntevaa liikuntavalmennusta kaiken tasoisille liikkujille monipuolisine oheispalveluineen. Sport Oulun toiminnasta vastaa testauksen ja valmennuksen huippuammattilainen, liikuntafysiologi Hannu Kaikkonen.

Sport Oulu

  • p. 040 6508950
  • Vesalantie 2, 90410 Oulu