Hersyvä do­ku­ment­ti hul­lun­myl­lyn his­to­rias­ta – Mick Jagger ja Keith Ric­hards pää­si­vät 1970-lu­vun luk­sus­dis­coon suoraan sisään, muiden rol­la­rei­den oli mak­set­ta­va

Jos Woodstock oli uuden Amerikan vertauskuva 1960-luvun lopulla, niin kymmenen vuotta myöhemmin ajan henkeä symboloi New Yorkiin perustettu luksusdisco Studio 54.

Studio 54:n kanta-asiakkaita olivat muiden muassa Liza Minnelli (vasemmalla), Bianca Jagger ja Andy Warhol ja sekä muotiguru Halston.
Studio 54:n kanta-asiakkaita olivat muiden muassa Liza Minnelli (vasemmalla), Bianca Jagger ja Andy Warhol ja sekä muotiguru Halston.

Studio 54

**** Jos Woodstock oli uuden Amerikan vertauskuva 1960-luvun lopulla, niin kymmenen vuotta myöhemmin ajan henkeä symboloi New Yorkiin perustettu luksusdisco Studio 54.

Se oli eskapismin ja egoismin valtakunta: seksin, huumeiden ja rahan kyllästämä totaalisen vapauden puuhamaa. Studio 54:ssä kaikki olivat tähtiä.

Dollareita tuli ovista ja ikkunoista

Toissa vuonna valmistunut dokumentti kertoo in-paikan tarinan rennolla otteella.

Ohjaaja Matt Tynauerin päätodistaja on perustajajäsen Ian Schrager. Hänen (rikos)kumppaninsa Steve Rubell kuoli aidsiin vuonna 1989 saatuaan sitä ennen vankeustuomion muun muassa veropetoksista.

Kuten Woodstockissa, asialla oli siis pari aktiivista nuorta miestä. Siinä missä 1960-luvun kolmipäiväisten myyttikestien pitopaikaksi löytyi Max Yasgurin farmi, siinä keväällä 1977 avattu kolmevuotinen disco sai kotinsa Manhattanin kuppaisimmilta kulmilta. Paikka oli CBS:n vanha studio.

Dokumentti on hauskaa katsottavaa. Sekä Schrager että hullunmyllyn entiset asiakkaat ja työntekijät kertovat tarinoitaan värikkäästi. Vieraslista toimi koodeilla, joiden mukaan Rolling Stonesista Mick Jagger ja Keith Richards pääsivät suoraan sisään, mutta muiden rollareiden piti maksaa.

Dollareita taloon tulvi ovista ja ikkunoista niin, että setelitukkoja piilotettiin muun muassa välikaton kätköihin. Tavallisia amerikkalaisia eliitin ökybailut ärsyttivät varsinkin, kun maa kärvisteli taantuman kourissa.

Yle Teema & Fem klo 20.00