Voimanosto: Al­zhei­me­rin tauti py­säyt­ti kem­pe­le­läi­sen voi­ma­mie­hen

Pääkirjoitus: Iranin rohkeat naiset tar­vit­se­vat kaiken tuen

Luitko jo tämän: Ohi­juok­su­tus rikkoi asuk­kai­den ve­si­put­ket, For­tu­mil­ta pe­nä­tään vas­tuu­ta

Hel­sin­gin Sa­no­mien toi­mit­ta­ja rii­taut­taa ko­tiin­sa tehdyn et­sin­nän ja ta­ka­va­ri­kot - "Et­sin­näl­le ei ollut lain­mu­kai­sia pe­rus­tei­ta"

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointiin osallistunut toimittaja riitauttaa hänen kotiinsa tehdyn erityisen kotietsinnän ja takavarikon.

Helsingin Sanomien uutisointia tutkitaan epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Poliisi tutkii myös mahdollista tietovuotoa epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena. Kuvassa HS:n päätoimittaja Kaius Niemi.
Helsingin Sanomien uutisointia tutkitaan epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Poliisi tutkii myös mahdollista tietovuotoa epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena. Kuvassa HS:n päätoimittaja Kaius Niemi.
Kuva: Com.pic/Mauri Ratilainen

Helsingin Sanomien Viestikoekeskus-uutisointiin osallistunut toimittaja riitauttaa hänen kotiinsa tehdyn erityisen kotietsinnän ja takavarikon, kertoo asianajaja Kai Kotiranta.

– Katsomme, että erityiselle kotietsinnälle ei ole näissä olosuhteissa ollut lainmukaisia perusteita. Näkemyksemme mukaan se on kokonaisuudessaan laiton ja täten myös asiassa tehdyt takavarikot ovat laittomia. Ylipäänsä toimittajan työvälineisiin tehdyt takavarikot ovat länsimaisessa demokratiassa ongelmallisia ja tässä tapauksessa ei ole ollut lakiin perustuvia syitä näin menetellä, sanoo toimittaja Laura Halmista ja Helsingin Sanomia edustava Kotiranta.

Poliisi teki kotietsinnän Halmisen kotiin HS:n Viestikoekeskus-uutisointia seuraavana päivänä ja takavarikoi hänen tietokoneensa, puhelimia ja muuta materiaalia.

Kotietsintä sai alkunsa, kun pelastuslaitos sai hälytyksen kellaripalotehtävälle. HS:n mukaan toimittaja oli aiemmin sunnuntaina vasaroinut hallussaan olevan tietokoneen kovalevyä tuhotakseen lopullisesti sen sisältämät tiedot.

Kovalevyn rikkomisesta aiheutui savua, ja hän kutsui itse palokunnan paikalle.

Poliisipartio kertoi tietonsa eteenpäin keskusrikospoliisille. Sen jälkeen asuintalon kellarissa palanut tietokone määrättiin takavarikoitavaksi. HS:n tietojen mukaan koneella ei ole tiedustelulakiartikkeliin liittyvää materiaalia.

Tämän jälkeen asuntoon ja kellaritiloihin määrättiin erityinen kotietsintä keskusrikospoliisin tutkinnanjohtajan päätöksellä kiireellisenä. Normaalisti erityisestä kotietsinnästä päättää tuomioistuin.

Erityinen kotietsintä tarkoittaa koti- tai paikanetsintää, jossa on syytä olettaa, että etsinnän kohteella on sellaista tietoa, jota koskee laissa yksilöity takavarikkokielto.

Takavarikkokiellon alaista materiaalia voi olla muun muassa asianajotoimistoissa, lääkärien tiloissa tai esimerkiksi toimittajien kodeissa, joissa voi olla lähdesuojan alaista materiaalia.

Helsingin Sanomien uutisointia tutkitaan epäiltynä turvallisuussalaisuuden paljastamisena. Poliisi tutkii myös mahdollista tietovuotoa epäiltynä virkasalaisuuden rikkomisena.