Hel­le­ra­ja rik­kou­tui Ou­lus­sa, läm­pö­aal­los­ta saadaan nauttia vielä lop­pu­vii­kon ajan – elokuu ei silti ole ollut poik­keuk­sel­li­sen lämmin

Oulussa ollaan saatu nauttia kuluneen viikon aikana poikkeuksellisen lämpimästä säästä. Torstaina Oulunsalon Pellonpään asemalla mittari näytti 26 asteen hellelukemia.

Torstaina Oulussa ollaan saatu helteestä. Myös loppuviikko sujuu lämpimissä tunnelmissa.
Torstaina Oulussa ollaan saatu helteestä. Myös loppuviikko sujuu lämpimissä tunnelmissa.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Oulussa ollaan saatu nauttia kuluvan viikon aikana kesäisestä säästä. Torstaina Oulunsalon Pellonpään asemalla mittari näytti iltapäivällä 26 asteen hellelukemia.

Ilmatieteen laitoksen meteorologin Eveliina Tuovisen mukaan lämpöaalto alkaa kuitenkin olla lopuillaan.

– Loppu alkaa kolkutella. Huomenna tulee jo sateita, ja todennäköisesti jäädään alle 20 asteen lämpötiloihin.

Myös lauantai on todennäköisesti hiukan viileämpi päivä, sään pitäisi tosin olla poutainen. Tuovisen mukaan sunnuntai on kesän viimeinen todella lämmin päivä.

– Silloin lämpötila on 23-24 asteen tienoilla.

Ensi viikolla koittaa syksy, Tuovinen sanoo.

– Lämpötilat tippuvat selvästi, ja voi sanoa että syksy alkaa tiistaina.

Voiko tämän hetken hellettä sitten kutsua intiaanikesäksi?

– Intiaanikesähän ei ole tieteellinen termi, mutta en koe ihan vääränä, jos tällaista tilannetta intiaanikesäksi nimitetään.

Pitkään jatkuva kesä voi vaikuttaa kasveihin

Myöhäisen lämpöaallon vaikutus kasveihin riippuu useista tekijöistä, kertoo Oulun yliopiston ekologian ja genetiikan laitoksen intendentti Anna Liisa Ruotsalainen.

– Sateen määrä vaikuttta paljon.

Osa kasveista saattaa kärsiä pitkään jatkuvasta kesästä. Pitkään jatkuessaan lämpö saattaa aiheuttaa kasveissa reaktion, jossa ne "tuhlaavat" ravinteita ja sokereita. Tämä voi näkyä ensi kesän kasvussa.

Normaalisti ilman kylmetessä kasvit varastoivat ravinteet juuriinsa, Ruotsalainen kertoo.

Myös valon määrän väheneminen yhdistettynä korkeaan lämpötilaan saattaa rasittaa kasveja.

– Kasvit eivät tällaisessa tilanteessa välttämättä pysty yhteyttämään tehokkaasti.

Heinäkuu oli kylmä ja kuiva

Pohjois-Pohjanmaalla kesä on ollut kokonaisuutena melko tavanomainen, meteorologi Nina Karusto Ilmatieteen laitokselta kertoo. Toukokuussa keskilämpötila oli 4,7-8 asteen tienoilla, mikä ei poikkea normaalista.

Kesäkuu puolestaan oli keskimääräisiltä lämpötiloiltaan tavallista lämpimämpi. Maan etelä- ja osin itäosassa puolestaan oli poikkeuksellisen lämmintä. Pohjois-Pohjanmaalla keskilämpötila oli 15 asteen tuntumassa.

Heinäkuu oli Oulun seudulla selvästi tavanomaista kylmempi. Kuusamon Kiutakönkäällä oli jopa harvinaisen kylmää, Nina Karusto sanoo.

Tämän hetken lämpöaallosta huolimatta elokuu ei ole Pohjois-Pohjanmaalla ollut poikkeuksellisen lämmin. Keskilämpötilat ovat liikkuneet 11-14 asteen tuntumassa.

Sademäärät Pohjois-Pohjanmaalla olivat touko- ja kesäkuussa tavallista suurempia. Erityisesti toukokuussa satoi huomattavan paljon, 46-80 millimetriä kuukauden aikana.

Kesäkuussa sademäärät vaihtelivat harvinaisen suuresta tavanomaista pienempään, mutta yleisesti sademäärä oli tavallista suurempi.

Heinäkuu sen sijaan oli paikoin ennätyksellisen kuiva. Vähiten satoi Pohjois-Pohjanmaan länsirannikolla. Sademäärät olivat heinäkuussa 2-72 millimetrin välillä.

Elokuussa on sen sijaan satanut tavallista enemmän, 54-101 millimetriä.

Juttua muokattu kello 16.03: lisätty tietoja lämmön vaikutuksesta kasveihin ja sekä kesän keskilämpötiloista.

Katso paikkakuntakohtainen sääennuste Kaleva.fi:n sääsivulta.