Luonto: Raakun suojelu sai mil­joo­na­ra­hoi­tuk­sen, sim­pu­koi­den et­sin­tään kou­lu­te­taan raak­ku­koi­ra

Formula 1: Ana­lyy­si: Lando Norris maksoi kovan hinnan uh­ka­pe­lis­tään Sotshin F1-ki­sas­sa

Hei­nä­kuu oli jopa poik­keuk­sel­li­sen lämmin – vähiten satoi Kil­pis­jär­vel­lä

Heinäkuu oli suuressa osassa Suomea harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin, kertoo Ilmatieteen laitos. Hellepäiviä oli selvästi yli heinäkuun keskiarvon.

Heinäkuu oli suuressa osassa Suomea harvinaisen tai poikkeuksellisen lämmin, kertoo Ilmatieteen laitos. Hellepäiviä oli selvästi yli heinäkuun keskiarvon.

Keskilämpötila oli yleisesti 3–4 astetta, Lapissa 1–3 astetta pitkän ajan keskiarvon yläpuolella. Edellisen kerran tätä lämpimämpi heinäkuu oli maan etelä- ja itäosassa vuonna 2010, muualla maassa vuonna 2018.

Hellelukemia mitattiin jossain päin Suomea yhteensä 24 päivänä, mikä on kahdeksan päivää yli heinäkuun keskiarvon.

Kuukauden ylin lämpötila 34 astetta mitattiin Heinolassa. Heinäkuun alin lämpötila, -1,2 astetta, mitattiin Enontekiöllä Kilpisjärven Saanalla.

Heinäkuun sademäärä oli suuressa osassa maata tavanomaista pienempi. Paikoin oli harvinaisen vähäsateista eli yhtä kuivaa on keskimäärin harvemmin kuin kerran kymmenessä vuodessa.

Eniten kuukauden aikana satoi alustavien arvioiden mukaan Inarin Raja-Joosepissa, 101,1 millimetriä, ja vähiten Kilpisjärven kyläkeskuksessa, 14,2 millimetriä.

Heinäkuu oli koko maassa myös selvästi tavanomaista aurinkoisempi. Viimeksi yhtä aurinkoinen heinäkuu on ollut maan etelä- ja keskiosassa vuonna 2006.