Pääkirjoitus: "Kolmen päivän so­das­ta" Uk­rai­nas­ta voi tulla jopa vuosien mit­tai­nen, koska raa­ka­lais­mais­ta hyök­kää­jää ei voi palkita alue­luo­vu­tuk­sil­la

Historia: Näin eteni Oulun tu­hoi­sin kau­pun­ki­pa­lo tasan 200 vuotta sitten

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

"He ovat kiel­tä­mät­tä hä­vin­neet tais­te­lun­sa" – De­mo­kraat­ti­nen op­po­si­tio jää­hyl­le Hong­kon­gis­sa, kun po­liit­tis­ta jär­jes­tel­mää mul­lis­te­taan Kiinan alla

Kiinaan suopeasti suhtautuva komitea saa oikeuden kieltää demokraatteja asettumasta ehdolle vaaleissa.

Hongkong

Kirjanpitäjä Nina Liu on jo päättänyt mitä tehdä Hongkongin seuraavissa parlamenttivaaleissa joulukuussa. Hän aikoo äänestää tyhjää ja kirjoittaa Hongkongin johtoa solvaavan iskulauseen äänestyslippuunsa.

– Näyttää ilmeiseltä, ettei yksikään kannattamani poliitikko osallistu vaaleihin. Tilanne on murheellinen ja turhauttava, Liu sanoo puhelimitse.

Liu on aina äänestänyt demokraattisen puolueen ehdokkaita parlamenttivaaleissa. Niitä on järjestetty säännöllisesti siitä lähtien, kun Britannia palautti siirtomaansa Kiinalle vuonna 1997.

– Demokraatit ovat taistelleet oikeuksiemme ja vapauksiemme puolesta. Nyt he ovat kieltämättä hävinneet taistelunsa, Liu toteaa.

Kiinan laatimassa perustuslaissa todetaan, ettei Hongkongin johto saa kuulua mihinkään puolueeseen. Nykyinen hallintojohtaja Carrie Lam (kuvassa) on tehnyt uransa byrokraattina.
Kiinan laatimassa perustuslaissa todetaan, ettei Hongkongin johto saa kuulua mihinkään puolueeseen. Nykyinen hallintojohtaja Carrie Lam (kuvassa) on tehnyt uransa byrokraattina.
Kuva: JEROME FAVRE

"Päätös on Kiinan kosto"

Liu viittaa Kiinan päätökseen uudistaa Hongkongin vaalijärjestelmää. Uusien vaalilakien tarkoituksena on minimoida demokraattisen puolueen ja sen liittolaisten vaikutusvaltaa.

Demokraattisen puolueen entinen puheenjohtaja Emily Lau pitää päätöstä käsittämättömänä.

Hän painottaa nykyisenkin vaalijärjestelmän taanneen, etteivät demokraatit ole voineet saada enemmistöä parlamentissa, vaikka ovat saaneet yli puolet äänistä jokaisissa vaaleissa.

– Luonnehdin päätöstä kostoksi. Kiinan viholliseksi leimaama demokraattinen oppositio joutuu nyt käytännössä hävitetyksi, Lau sanoo puhelinhaastattelussa.

Kiinan laatimassa perustuslaissa todetaan, ettei Hongkongin johto saa kuulua mihinkään puolueeseen. Nykyinen hallintojohtaja Carrie Lam on tehnyt uransa byrokraattina. Hongkongin parlamentissa istuu tällä hetkellä ainoastaan yksi demokraatti, kun muut ovat vähitellen eri syistä joko eronneet tai heidät on erotettu.

Uudistusten myötä Kiinaan myötämielisesti suhtautuvista vaikuttajista koostuva komitea saa oikeuden kieltää demokraatteja asettumasta ehdokkaiksi tulevissa vaaleissa. Suorissa vaaleissa valittujen kansanedustajien osuutta parlamentissa supistetaan lisäksi rajusti.

– Demokraatit ovat pärjänneet hyvin nimenomaan suorissa vaaleissa, Lau toteaa.

Parlamentissa demokraatit ovat suututtaneet Hongkongin johtoa estämällä sitä jyräämästä läpi kiistanalaisia tai epäsuosittuja lakiehdotuksia. Kiina on puolestaan arvostellut ankarasti demokraatteja muun muassa siitä, etteivät he ole suostuneet tuomitsemaan niitä pääasiassa nuoria hongkongilaisia, jotka osallistuivat vuonna 2019 Hongkongia kuusi kuukautta lamauttaneisiin mielenosoituksiin.

Usein väkivaltaisiksi yltyneissä mielenosoituksissa vastustettiin Hongkongin johtoa ja muuta Kiinaa hallitsevaa kommunistipuoluetta.

Autonomia vaakalaudalla

Uudet vaalilait astuvat voimaan luultavasti myöhemmin keväällä. Lait ovat autonomisen Hongkongin johdon laatimat, mutta johto on seurannut tarkasti kommunistipuolueelta saamiaan ohjeita.

– Varsinaisesta autonomiasta ei voida enää puhua, Lau kommentoi.

Lau pitää mahdollisena, että demokraattiset puolueet boikotoivat seuraavia parlamenttivaaleja vuoden lopulla. Hänen mukaansa suuri osa demokraattien kannattajista päättää siinä tapauksessa olla äänestämättä tai äänestää tyhjää.

– Useat nuoret demokraatit ovat lisäksi lopettamassa poliittisen uransa. Heidän mielestään poliitikkona toimiminen on liian vaarallista, koska nykyään voi joutua pidätetyksi vain sanomalla vääriä asioita.

Pelko johtuu viime vuonna voimaan astuneista Kiinan säätämistä ankarista turvallisuuslaeista.