HBL: Norjan lu­mi­vyö­ry­alueel­la ka­don­neet miehet ovat suo­men­ruot­sa­lai­sia, ryh­mäl­lä oli mukana lu­mi­vyö­ry­va­rus­teet

Norjan lumivyöryalueella kadonneista suomenruotsalaisista miehistä ainakin kaksi on kotoisin Pohjanmaalta, kertoo Hufvudstadsbladet.

Kadonneen ryhmän etsinnöt aloitettiin keskiviikkona. Torstaina sää esti pelastustyöt Tamokdalenissa.
Kadonneen ryhmän etsinnöt aloitettiin keskiviikkona. Torstaina sää esti pelastustyöt Tamokdalenissa.
Kuva: RUNE NORDGAARD ANDREASSEN/NRK

Norjan lumivyöryalueella kadonneista suomenruotsalaisista miehistä ainakin kaksi on kotoisin Pohjanmaalta, kertoo Hufvudstadsbladet. Lehden mukaan miehet ovat 25–40-vuotiaita.

Tromssan poliisi kertoo Twitterissä, että pelastustöitä alueella pyritään jatkamaan perjantain aikana. Poliisi toivoo edelleen, että vuorelle kadonneet henkilöt on mahdollista löytää elossa.

Torstaina avustustyöntekijät eivät päässeet alueelle huonon sään ja lumivyöryvaaran vuoksi. Myös pelastushelikopterit joutuivat keskeyttämään lennot.

Poliisin mukaan olosuhteet turma-alueella ovat yhä perjantaina haastavat, eikä pelastushenkilöstö voi jalkautua vuorille. Etsintöjä aiotaan yrittää helikoptereiden avulla. Armeijaa on pyydetty apuun etsintöihin. Poliisi on pyytänyt alueelle lentokieltoa, jotta helikopterit voisivat liikkua alueella, jos sää sallii lentotoiminnan.

Kolme suomalaismiestä sekä yksi ruotsalainen nainen katosi Tamokdalenin alueella olevan Blåbærfjelletin-huipun tuntumassa keskiviikkona. Hälytyksen kadonneista teki seurueeseen kuulunut ruotsalaismies, joka näki nelikon edellisen kerran keskiviikkona iltapäivällä.

Hufvudstadsbladetin mukaan ainakin kaksi kadoksissa olevista on käynyt jääkiipelykurssin.

Lyngenissä asuva opas Fredrik Aspö kertoo lehdelle, että ryhmällä oli mukana lumivyöryvarusteet. Mukana oli muun muassa piippari, lapio ja sondi.

– Osa heistä oli kokeneempia kuin toiset, mutta kaikki heistä tiesi riskit, mitä suksilla huiputtamiseen liittyy, Aspö sanoo.

Reilut 1440 metrin korkeuteen kohoava Blåbærfjellet on suomalaisten suosima vapaalaskupaikka.

Suomen Lumivyörykoulutus Finlavin lumiturvallisuuskouluttaja ja lumivyöryteknikko Jarkko Henttonen kertoo, että Blåbærfjellet on lumivyöryherkkää aluetta. Henttosen mukaan vuori ei ole tällä hetkellä turvallinen paikka.

Norjan poliisi ja sairaala pitävät asiasta tiedotustilaisuuden perjantaina kello 15 Suomen aikaa.