koronarokote: Oulu aloit­taa kol­man­sien ro­ko­te­an­nos­ten an­ta­mi­sen kai­kil­le yli 18-vuo­tiail­le

Investoinnit: Nokia ra­ken­taa uudet toi­mi­ti­lat Ouluun

Hä­vit­tä­jä­eh­dok­kai­den testaus jatkuu Pirk­ka­las­sa – vuo­ros­sa on rans­ka­lai­nen Das­sault Rafale

Kyseessä on Ilmavoimien testaus- ja todennustapahtuma tarjouskilpailussa mukana oleville hävittäjäkandidaateille.

Dassault Rafale lensi Ilmavoimien lentonäytöksessä Tikkakoskella vuonna 2018. Arkistokuva.
Dassault Rafale lensi Ilmavoimien lentonäytöksessä Tikkakoskella vuonna 2018. Arkistokuva.
Kuva: Jari Toivonen

Kyseessä on Ilmavoimien testaus- ja todennustapahtuma tarjouskilpailussa mukana oleville hävittäjäkandidaateille. Tilaisuudessa on paikalla ennakkotiedon mukaan Rafale-tiimin lisäksi myös Ranskan puolustusministeriön edustaja.

Ilmavoimien HX-Challenge-tapahtuma jatkuu tiistaina Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohdassa. Tällä kertaa vuorossa on ranskalaisen Dassault Rafale-hävittäjän testiviikko.

HX-hankkeessa korvataan nykyisin Ilmavoimien käytössä olevien Hornetien suorituskyky monitoimihävittäjillä. Puolustusvoimat on linjannut tarjouspyynnössä hankittavien koneiden määräksi 64 kappaletta ja hankkeen hintakatoksi 10 miljardin euroa.

Tammikuun alkupuolella alkaneen testaustapahtuman tavoitteena on todentaa hävittäjävalmistajien ilmoittamat tiedot tasapuolisesti Suomen olosuhteissa ja suomalaisten määrittämin testein. Jokaisen kandidaatin testeihin on varattu seitsemän arkipäivää. Ensimmäisenä testattiin Eurofighter-hävittäjää.

Rafale-hävittäjät saapuivat Pirkkalaan jo maanantaina iltapäivällä. Tilaisuudessa on paikalla ennakkotiedon mukaan lentokonevalmistaja Dassaul Aviationin Rafale-tiimin lisäksi myös Ranskan puolustusministeriön edustaja.

Rafalen lisäksi Suomen seuraavaksi monitoimihävittäjäksi ovat ehdolla Yhdysvalloista F/A 18 Super Hornet, jota valmistaa Boeing, F-35-hävittäjä valmistajanaan Lockheed Martin, ruotsalaisen Saabin valmistama Gripen E sekä brittiläisen BAE Systemsin Eurofighter Typhoon -hävittäjä.

Puolustusvoimien mukaan testitapahtuman tarkoituksena on todentaa, että kandidaattien ominaisuudet ja järjestelmät vastaavat suorituskyvyltään valmistajien ilmoittamia tietoja.

Suorituskykyarvioinnin toisessa vaiheessa käytetään armeijan mukaan HX-Challengessa todennettuja suoritusarvoja. Vaihe toteutetaan virtuaalisimulaattoreilla, jossa testataan neljän koneen parven menestyminen tarjouspyynnössä asetetuissa skenaarioissa.

Viimeisessä suorituskykyarvioinnin vaiheessa selvitetään hävittäjäehdokkaiden operatiivinen tehokkuus pelaamalla ja simuloimalla pitkäaikainen sotapeli. Siinä käytetään kahden ensimmäisen vaiheen tuottamia mitta-arvoja. Sotapelissä kukin HX-kandidaatti kaikkine järjestelmineen on osa Suomen koko puolustusjärjestelmää.