Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­ko­nyh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Hä­vi­kis­tä her­kuk­si

Blogistit jakavat ideoita ruoan tähteiden hyödyntämiseen, etteivät ne joutuisi jätteisiin

Hannele Hyvärisen mielestä blogi on järkevä muoto tallentaa niin reseptit kuin keittiöpuutarhan kasvatusohjeet itselle ja muillekin.
Hannele Hyvärisen mielestä blogi on järkevä muoto tallentaa niin reseptit kuin keittiöpuutarhan kasvatusohjeet itselle ja muillekin.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Yli kolmekymmentä suomalaista ruokabloggaajaa järjestää Hävikistä herkuksi –tempauksen. Tempauksella halutaan näyttää, miten tähteistä ja jääkaapin nurkkaan unohtuneista aineksista saa tehtyä ruokaa.
Yhteisenä tavoitteena on valistuksen sijaan innostaa ja taikoa hävikki herkuiksi. Haasteessa mukana olevissa blogeissa tullaan esimerkiksi esittelemään hyviä reseptejä tähteiden ja purkinpohjien hyödyntämiseksi.
Yksi tempaukseen osallistuvista on Kokit ja Potit -blogia pitävä Hannele Hyvärinen, joka on aloittanut kokkailunsa äitinsä kannustamana jo viisivuotiaana.
”Äitini säästää porkkanoiden keitinvedetkin sämpylöiden nesteeksi”, Hyvärinen kehuu samalla äitinsä olevan maailman paras hyödyntämisessä.
Blogissa seurataan myös keittiöpuutarhan tuotteiden kasvatusta. ”Jos kasvattaa itse, voi käydä nyppäisemässä vaikka vain yhden basilikalehden tai porkkanan, eikä tarvitse ostaa koko ruukkua tai pussillista. Se on oikeasti sitä hävikin vähentämistä.”
Muiden blogien ja ruokalehtien seuraamisen ohella Andrew Dornenburgin ja Karen Pagen Culinary Artistry -kirja on Hyvärisen suosikki, koska siinä on raaka-aineittain luettelo, josta on helppo katsoa, mitä tähteeksi jääneestä aineksesta syntyy.


Ruokaisat jauhelihaletut
8 dl maitoa
3 kananmunaa
1/2–1 tl suolaa (jauhelihakastikkeen suolaisuuden mukaan)
n. 5 dl vehnäjauhoja
(1/2 dl leseitä)
2–3 dl jauhelihakastiketta
tuoretta persiljaa
voita lettujen paistamiseen

Tee lettutaikina tavalliseen tapaan vatkaamalla munat ja maito sekaisin ja lisäämällä kuivat aineet vähitellen samalla voimakkaasti sekoittaen.
Anna taikinan turvota puolisen tuntia. Paista taikinasta lettuja, annostele jokaiselle pikkuletulle teelusikallinen jauhelihakastiketta joko ennen letun kääntämistä tai sen jälkeen, kuten haluat.

Vaihtoehtoisesti voit paistaa taikinasta pannarin. Vuoraa reunallinen uunipelti leivinpaperilla ja kaada taikina leivinpaperille.
Ripottele jauhelihakastike tasaisesti pannaritaikinan päälle ja paista 200-asteisessa uunissa puolisen tuntia.
Laita tuoretta persiljaa lettujen tai pannarin päälle tarjoiluvaiheessa.

Paistettu riisi thaityyliin
2 rkl öljyä
n. 8 dl edellisenä päivänä keitettyä riisiä (basmati)
1–2 sipulia
2–3 valkosipulinkynttä
100 g (n. 1/3) varhaiskaalia
2 kananmunaa
2 tomaattia
kourallinen kevätsipulia
kourallinen katkarapuja
(limen lohkoja)
Maustekastike:
2 rkl vaaleaa soijaa
2 rkl kalakastiketta
2 rkl limen mehua
1–2 tl chilisilppua
1–2 tl valkosipulisilppua
hyppysellinen sokeria

Tee maustekastike: Sekoita soija, kalakastike, limen mehu ja hyppysellinen sokeria kulhossa. Lisää tuoretta tai kuivattua chilisilppua sekä valkosipulisilppua. Sekoita ja jätä maustumaan.
Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulit pieneksi. Suikaloi kaali, halutessasi voit leikata suikaleet lyhyemmiksi.
Kuutioi valmiiksi myös tomaatit ja pieni kevätsipulit varsineen.
Kuumenna öljy wokissa tai paistinpannulla. Kuullota sipuli- ja valkosipulisilppua öljyssä hetki.
Lisää kaali ja jatka kuullottamista vielä parisen minuuttia. Lisää riisi. Sekoita ja pieni lastalla tarvittaessa riisimöykyt pieniksi. Paista välillä sekoittaen 5–10 minuuttia, kunnes riisi on kuumaa.
Riko kananmunat kuppiin ja riko niiden rakenne haarukalla sekoittaen. Lisää kananmunat kuuman riisin päälle, anna hyytyä hetki ja ”hakkaa” paistinlastalla pieneksi.
Lisää myös maustekastike. Sekoita ja anna paistua hetki. Maista ja säädä tarvittaessa makua lisäämällä maustekastikkeen aineksia.
Laita riisin päälle tomaattikuutiot, kevätsipulisilppu ja katkaravut. Koristele halutessasi limen lohkoilla.

Käy katsomassa lisäideoita
tempauksen Facebook-sivuilla: https://www.facebook.com/havikistaherkuksi