Mainos

Hau­ta­ki­veen voidaan ikuis­taa rakas muisto tai osa vai­na­jan per­soo­naa – ”Tär­kein­tä on, että hau­ta­ki­ves­tä saadaan toi­vei­den mu­kai­nen ja vai­na­jan muistoa kun­nioit­ta­va”

Hautakiviä aletaan asettaa paikoilleen, kun maa on sula. Yleensä hautakiviä asennetaan kesäkuun alusta alkaen pitkälle lokakuuhun.

Seppo Ikäheimo on suunnitellut kaiverruksia hautakiviin jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Nykytekniikalla hautakiveen voidaan ikuistaa monenlaisia kuvia – esimerkiksi kuvan Oulun tuomiokirkosta.
Seppo Ikäheimo on suunnitellut kaiverruksia hautakiviin jo kolmenkymmenen vuoden ajan. Nykytekniikalla hautakiveen voidaan ikuistaa monenlaisia kuvia – esimerkiksi kuvan Oulun tuomiokirkosta.

Hautaustoimisto Ikäheimolla kevät on kiireistä aikaa, sillä monella rakkaansa menettäneellä on edessä sopivan hautakiven valinta. Hautaustoimiston henkilökunnalla on hyvin tiedossa, mitä asioita hautakiveä valitessa on hyvä ottaa huomioon.

Hautakiven valitseminen ja suunnittelu on tärkeä osa suruprosessia: suunnitteluhetki on usein mukava ja jopa terapeuttinen.

”Mahdollisuuksia on paljon ja hautakivi pystytään yksilöimään ja räätälöimään täysin omien toiveiden mukaisesti. Ei siis tarvitse valita tiettyä valmista hautakivimallia, vaan kaikki toiveet ovat mahdollisia kiven koosta, mallista ja koristeista lähtien”, Hautaustoimisto Ikäheimon Seppo Ikäheimo sanoo.

”Käymme läpi, minkälaisia toiveita ja ideoita omaisilla on hautakiveen. Me voimme täällä kertoa vaihtoehdoista – tärkeintä on, että hautakivestä saadaan toiveiden mukainen ja vainajan muistoa kunnioittava.”

Hautakivi on helposti yksilöitävissä

Musta on edelleen suosituin väri hautakivelle, mutta värivaihtoehtoja on valtavasti. Mustan ja harmaan lisäksi viime aikoina suosituiksi ovat nousseet esimerkiksi ruskeat, punertavat ja sinertävät hautakivet.

Hautaustoimisto Ikäheimon myymälässä on esillä luonnonkoossa olevia hautakiviä sekä malleja erilaisista kivimateriaaleista.

”Kivilaatuja ja hautakivimalleja on meillä todella runsas valikoima. Hautakivien kauneus syntyy huolellisesta materiaalivalinnasta ja suunnittelusta. Hautakivestä saadaan muokattua yksilöllinen ja vainajaa kuvaava”, Ikäheimo sanoo.

Suomen Kivivalmisteelle on tullut viime vuonna uusi hautakivimallisto, elon VIIVA, jonka on suunnitellut Tapio Anttila. Hautaustoimisto Ikäheimon myymälässä on esillä luonnonkoossa olevia hautakiviä sekä malleja erilaisista kivimateriaaleista.
Suomen Kivivalmisteelle on tullut viime vuonna uusi hautakivimallisto, elon VIIVA, jonka on suunnitellut Tapio Anttila. Hautaustoimisto Ikäheimon myymälässä on esillä luonnonkoossa olevia hautakiviä sekä malleja erilaisista kivimateriaaleista.

Hautaustoimisto Ikäheimo edustaa Suomen Kivivalmiste Oy:ta, mutta Hautaustoimisto Ikäheimo vastaa hautakivistä. Jos hautakivi pitää esimerkiksi oikaista, Hautaustoimisto Ikäheimo hoitaa oikaisun.

”Myymämme hautakiven olemme itse vastaanottamassa ja tarkistamassa, että kivi on tilaussopimuksen mukainen, virheetön ja tulee oikealle paikalle asennettua”, Ikäheimo kertoo.

Kaiverruksella voidaan tuoda esiin vainajan persoonaa

Hautakivien kaiverrukset ovat nousseet viime vuosina yhä suositummiksi. Kiveen voidaan kaivertaa esimerkiksi jokin vainajan elämästä kertova kuva.

Seppo Ikäheimo on suunnitellut kaiverruksia hautakiviin jo 30 vuoden ajan. Vuosien aikana hautakiviin on kaiverrettu monenlaisia kuvia: kukkia, lemmikkejä, soittimia, autoja, veneitä. Onpa kiviin ikuistettu soutaja ja hiihtäjäkin.

Lasertekniikalla voidaan toteuttaa yksityiskohtaisempiakin kuvia, esimerkiksi tunnelmallinen otos mökkirannasta.

”Kaikki kaiverrukset täytyy hyväksyttää seurakunnalla, joten kuvissa täytyy olla hienotunteinen. Jokaisella seurakunnalla on tarkat määritelmät sille, kuinka ison hautakiven saa kullekin haudalle asettaa. Hautakiven koko määrittelee paljon ja aina kiveen ei mahdu suuria kaiverruksia”, Ikäheimo sanoo.

Erilaisilla koristeilla ja muotoilulla saa hautakiveen persoonallisuutta. Mallistossa on saatavilla monenlaisia koristeita.
Erilaisilla koristeilla ja muotoilulla saa hautakiveen persoonallisuutta. Mallistossa on saatavilla monenlaisia koristeita.

Moni yllättyy, miten edullista kaiverrusten ja laserkuvien tekeminen on.

Kaiverrettavat pienemmät kuvat maksavat enimmillään 150 euroa ja laserkuvat 400 euroa. Pienimmät kuviot sekä yhden vainajan henkilötiedot kaiverrettuna kuuluvat uuden kiven hintaan.

”Lasertekniikka on hintavampi, koska siinä on niin monta vaihetta, ennen kuin laserkuva saadaan kiveen. On myös hyvä tietää, että lasertekniikalla toteutettu kuva häviää aina kastuessaan, eli kuva näkyy vain lämpimällä, kuivalla ilmalla”, Ikäheimo sanoo.

Myös etäsuunnittelu onnistuu

Seppo Ikäheimo suosittelee varaamaan etukäteen ajan hautakiven suunnitteluun, sillä suunnittelussa voi kulua aikaa. Suunnittelu voidaan tehdä joko hautaustoimistossa paikan päällä tai etänä esimerkiksi puhelimitse tai Teams-palaverina.

Jo ennen suunnittelupalaveria voi miettiä toiveita hautakiveltä, mutta Hautaustoimisto Ikäheimon asiantunteva henkilökunta osaa antaa myös vinkkejä ja kertoa erilaisista vaihtoehdoista.

”Suunnittelu tehdään kiireettömästi ja huolellisesti. On mukava tekijänä kertoa eri vaihtoehdoista ja suunnitella hautakivi yhdessä omaisten kanssa”, Ikäheimo sanoo.

Myös etäasiointi onnistuu hyvin. Suunnittelu voidaan tehdä esimerkiksi puhelimessa.

”Voimme laittaa sähköpostilla luonnoksen ja muutokset saadaan tehtyä nopeasti. Tämä on yleistynyt paljon nyt poikkeusaikana ja toimii myös erittäin hyvin.”

Varaa etäsuunnittelu tai sovi aika paikan päälle Hautauspalvelu Ikäheimon toimipisteeseen.

Hautaustoimisto Ikäheimo

puh. 08 311 3354

ikaheimo@hautaustoimisto.fi

Isokatu 11, 90100 Oulu

Tutustu Hautaustoimisto Ikäheimoon osoitteessa hautaustoimisto.info/.