Mainos

Hau­ta­jai­sia jär­jes­täes­sä pie­nil­lä­kin asioil­la on suuri mer­ki­tys – ”On kun­nia-asia olla jär­jes­tä­mäs­sä hau­ta­jai­sia omais­ten toi­vei­den mu­kai­ses­ti"

Oulun Hautaustoimisto auttaa omaisia kaikissa suruprosessin vaiheissa.

Surun hetkellä on tärkeää, että joku auttaa käytännönjärjestelyissä. Oulun hautaustoimistossa omaiset kohdataan aina lämpimästi ja kiireettömästi.
Surun hetkellä on tärkeää, että joku auttaa käytännönjärjestelyissä. Oulun hautaustoimistossa omaiset kohdataan aina lämpimästi ja kiireettömästi.

Tammikuun paukkupakkasilla hautausmaalla on rauhallinen ja pysähtynyt tunnelma. On kaunis näky, kun lumi on peittänyt kaiken alleen ja kynttilät valaisevat pimeää talvi-iltaa.

Tänäkin vuonna monella on edessään ensimmäinen kokonainen vuosi ilman rakasta sukulaista tai ystävää.

Hautauspalvelut Arvo Kova Oy:n Risto Kova on ollut jo vuosien ajan monen oululaisen tukena elämän surullisimmissa ja vaikeimmissa hetkissä. Hänen mielestään on tärkeää, että hautaustoimistossa on asiallinen, lämmin ja ystävällinen vastaanotto, jotta omaisilla on mahdollisimman helppo astua sisään.

Oulun Hautaustoimiston sohvalla istuessa on sallittua näyttää kaikenlaisia tunteita.

”Saamme usein omaisilta kiitosta siitä, miten helposti järjestelyt sujuivat ja miten paljon meidän apumme helpotti taakkaa. Olemme omaisten tukena ja pidämme huolen, että hautajaistilaisuus on arvokas ja vainajan näköinen”, Risto Kova kertoo.

Vainajan persoona näkyy hautajaisissa

Hautaustoimistossa sovitaan käytännön asioista, kuten hautaustavasta. Kokeneet työntekijät tietävät, mitä hautausprosessissa pitää ottaa huomioon, mutta omaisilla itsellään on aina paras tietämys siitä, miten hautajaisista saadaan vainajan näköiset.

Usein juuri pienet yksityiskohdat ovat niitä, jotka jäävät hautajaisista lämpiminä muistoina mieleen: mitkä vaatteet arkkuun puettiin, mitä musiikkia soitettiin ja minkälaiset kukkalaitteet valittiin.

Vainajalle rakkaat asiat kuten harrastukset voivat näkyä niin arkkuun puettavasta asusta kuin hautakiven kaiverruksestakin.

”Villasukat on Suomessa hyvin perinteinen vainajan vaatetus, ja omien vaatteiden pukeminen arkkuun on lisääntynyt viime vuosien aikana”, Kova kertoo.

Myös hautajaistilaa voidaan miettiä yksilöllisesti eikä hautajaisten ole välttämättä pakko olla kirkon tiloissa.

Vähän aikaa sitten Risto Kova auttoi omaisia järjestämään hautajaiset yksityistilaisuutena ravintolassa, koska vainaja ei kuulunut kirkkoon ja omaiset eivät halunneet pitää muistohetkeä seurakunnan tiloissa. Hautajaistunnelma ravintolassa oli lämmin ja arvokas: takassa paloi tuli ja omaiset kerääntyivät vuorotellen arkun ympärille jättämään jäähyväiset.

Risto Kova uskoo, että nuorempien sukupolvien ikääntyessä hautajaisjärjestelyissä aletaan tehdä yhä useammin persoonallisempia valintoja.

”Meille on kunnia-asia olla mukana järjestämässä hautajaistilaisuuksia omaisten toiveiden mukaisesti. Me palvelemme jokaista uskontokunnasta ja vakaumuksesta riippumatta. Kuoleman edessä olemme kaikki samanarvoisia.”

Apua myös hautajaisten jälkeen

Oulun hautaustoimisto on omaisten apuna myös hautajaisten jälkeen esimerkiksi perunkirjoituksessa. Perukirja täytyy olla tehtynä kolmen kuukauden sisällä vainajan kuolemasta.

Arvo Kova Oy:n Marja Vanhala rohkaisee jättämään perukirjan laatimisen ammattilaiselle, sillä se säästää aikaa ja vaivaa.

”Meidän tehtävämme on olla omaisten rinnalla vaikeassa tilanteessa ja helpottaa surutyötä. Me autamme omaisia ja neuvomme, mitä asiakirjoja perunkirjoitusta varten tarvitaan ja mistä ne saadaan."

Hautauspalvelut Arvo Kova Oy:lla on hautaustoimistojen lisäksi kaksi omaa kukkakauppaa Iissä ja Kempeleessä. Joulukuu sekä äitienpäivä ovat Iin Kukkakaupassa ja Kempeleen Keijun Kukkapuodissa vuoden kiireisimpiä aikoja.

”Teemme kukkasidonnat aina käsityönä yksilöllisesti ja asiakkaiden toiveiden mukaan niin ilon kuin surun juhliin. Voimme käyttää kukkasidonnoissa materiaalia myös luonnosta: esimerkiksi luonnonkukkia, käpyjä, männynoksia tai havuja”, Iin kukkakaupan Maarit Kova kertoo.

Arvo Kova Oy on perheyritys, joka tarjoaa hautauspalvelut vuosikymmenien kokemuksella ja ammattitaidolla. Arvo Kova Oy:n hautaustoimistot palvelevat Oulun keskustan lisäksi myös Iissä, Kempeleessä ja Oulunsalossa.

Tutustu Arvo Kova Oy:n toimintaan osoitteessa www.arvokovaoy.fi.