Hanna Poikela ja Riina Hosio tans­si­vat Kat­ril­lin Ka­ran­tee­nis­ta – "Tämä on kään­tei­nen rä­sy­pok­ka oi­keas­taan"

Poikkeustilaklubilla netissä nähdään potpurin muotoon puettu esitys, jonka aikana tanssitaiteilijat riisuvat siviilivaatteet ja sonnustautuvat omiin...

Karanteenikatrillissa tanssijat pukeutuvat kansallispukuihin. Hanna Poikelalla (vas.) on Peräpohjolan puku ja Riina Hosiolla Rovaniemen puku.
Karanteenikatrillissa tanssijat pukeutuvat kansallispukuihin. Hanna Poikelalla (vas.) on Peräpohjolan puku ja Riina Hosiolla Rovaniemen puku.
Kuva: Paula Susitaival

Poikkeustilaklubilla netissä nähdään potpurin muotoon puettu esitys, jonka aikana tanssitaiteilijat riisuvat siviilivaatteet ja sonnustautuvat omiin kansallispukuihinsa. Musiikista vastaavat Petri Prauda Frigg-yhtyeestä ja viulisti Paula Susitaival.

Kaksi kansantanssin voimanaista pohjoisesta, ammattikoreografit Hanna Poikela ja Riina Hosio, tanssivat keskiviikkoiltana Facebook-tapahtumassa Katrilli Karanteenista. Esitys tapahtuu Poikkeustilaklubilla Hyvinkäällä eli rajan takana Uudenmaan eristysalueella, mutta sitä voi seurata ympäri maan.

Musiikista vastaa kaksi palkittua kansanmuusikkoa, viulisti Paula Susitaival sekä citterniä, mandoliinia, suomalaista säkkipilliä soittava Petri Prauda, jälkimmäinen tuttu kansanmusiikkiyhtyeestä Frigg.

– Ajateltiin tarjota tällaista, kun meitä asuu tässä Hyvinkään alueella kaksi kansanmuusikkoa ja minä, jotka ollaan muutenkin perhesiteiden kautta tekemisissä, Hanna Poikela kertoo.

– Toiseksi tanssijaksi tulee Riina Hosio, joka myös asuu Uudenmaan sisäpuolella.

Teos on luotu etäyhteyksillä.

Poikkeustilaklubi on Hyvinkään kaupungin kulttuuritoimen projekti.

– Paikalliset taiteilijat voivat tarjota Poikkeustilaklubille ideoita. Ja minähän olen asunut täällä Hyvinkäällä jo kuukauden, Poikela sanoo.

Tapahtumapaikkana toimii kaupungintalon aula.

– Siellä on lavatekniikka, äänet, valot ja koko tuotanto kaupungin puolesta. Lisäksi kaupunki maksaa taiteilijoille oikeat liksat.

Kunniaa kansallispukuperinteelle

Katrilli Karanteenista tanssitaan kansallispuvuissa, jotka esityksen aikana puetaan ylle eri tanssilajien kautta. Hanna Poikelalla on Peräpohjolan kansallispuku ja Riina Hosiolla Rovaniemen kansallispuku.

– Katrilli Karanteenista juhlii suomalaista kansallispukukulttuuria ja rohkaisee käyttämään pukua haastavissakin olosuhteissa, kaksikko toteaa.

Esitys tahtoo tehdä kunniaa kansallispukuperinteelle.

– Se on ylevöittävä kokemus, kun kansallispuvun pukee kokonaisuudessaan päälleen. Siihen liittyy niin paljon erilaisia vaiheita. Kaikki se huoltaminen, miten kaikki osat saa silitettyä oikein. Jos sen haluaa tehdä pilkulleen, niitä osiahan myös tärkätään, Poikela sanoo.

Kansallispukuun liittyy hänen mukaansa paljon hifistelyä. Jos kansallispukuun aikoo pukeutua, valmistelu alkaa jo edellisenä päivänä.

– Meille itsellemme taas alun perin kansantanssin harrastajina ja nykyään ammattilaisina pukuun on kuulunut monenlaisia tunteita. Aluksi ei ehkä osannut arvostaa pukua niin paljon, kun se on ollut sellainen keikka-asu. Mutta nykyään, kun kansallispuvun saa pukea, siitä tulee tosi juhlallinen olo. Kaikesta siitä, mitä pukuun liittyy, käsityöläisyyttä ja juuria.

Poikela kertoo, että kansallispukuharrastajat ovat ottaneet Poikkeustilaklubin katrilliprojektin tosissaan.

– Meille alettiin Facebookin kansallispukuryhmässä hankkia tykkimyssyjä lainaan. Ilmeisesti niitä nyt pikaisella aikataululla postitellaan, että saadaan meille vielä oikeat päähineet. Kansallispukuharrastajille se on pyhä asia, että päässä on oikeat tykkimyssyt.

Purpuri alkaa pukupussista

Ohjelma on puettu purpurin muotoon, jossa on paljon eri sikermiä eli useita vuoroja. Ohjelmassa on viisi osaa: 1. Marssi: Pukupussi, 2. Ottommi: Pukujen esiin otto, 3.A. Pujetus: Pukujen huolto ja 3.B. Ristaus: Riisuuntuminen, 4. Pilkutin: Pukeminen ja 5. Ulosajo: Skumppaa ja pikkusuolaista.

– Nämä ovat ihan meidän mielikuvitusosia, Poikela kertoo.

Osat esitellään käsiohjelman muodossa, että katsojat pystyvät seuraamaan, missä mennään ja mitä tapahtuu seuraavaksi.

– Me tanssitaan koko ajan ja livemusiikki soi. Lähdetään siviilivaatteista ja lopuksi on kansallispuvut päällä. Tämä on käänteinen räsypokka oikeastaan.

Kun poikkeustila loppuu, Hanna Poikela jatkaa Oulussa töitä Polokkareiden kanssa.

Marraskuussa kerättiin Kansantanssin taiturit -konsertilla Pohjankartanossa varoja matkakassaan kohti Cioff World Folkloriada -festivaalia heinäkuussa 2020 Venäjän Ufassa. Polokkareiden piti edustaa Suomea tässä kansantanssin ”maailmannäyttelyssä”. Koronapandemian takia Folkloriada on tältä kesältä kuitenkin peruttu.

– Tavoite on lähteä kesällä 2021 Ufaan. Kaikki suunnitelmat siirtyvät vain vuodella eteen päin.

Kaikille avoin striimaus näytetään keskiviikkona 8.4. kello 18–18.30. Lähetys löytyy Katrilli Karanteenista -nimisestä Facebook-tapahtumasta tai Hyvinkään Poikkeustilaklubin sivulta Facebookista. Tallenne löytyy jälkikäteen Hyvinkään kaupungin YouTube -kanavalta.

Hanna Poikela

Tanssitaiteilija, tanssinopettaja. Syntynyt 1986 Rovaniemellä Asuu Hyvinkäällä.

Koulutus

Tanssinopettaja (YAMK) Oulun ammattikorkeakoulu, valmistuminen 2021. Tanssinopettaja (AMK) Oulun ammattikorkeakoulu 2012.

Työkokemus

Pispalan Sottiisin paritanssilähettiläs 2019. Hailuodon paritanssiretriitin perustaja.

Taiteellinen johtaja

Tanssiteatteri Hämy vuodesta 2014 ja Oulunsuun nuorisoseuran kansantanssiyhtye Polokkarit, joka valittiin vuoden kansantanssiyhtyeeksi 2016.

Koreografioita

Sun rakkautes tähde (2019), JoJo – Oulun Tanssin Keskus: Kyllikki (2018), Owla ja kadonnut walkia (2018), Oulun teatteri: Rautatie (2017), Tanssiteatteri Hämy: Suomi Hall of Fame (2016), Tanssiteatteri Hämy: Perintö (2014), Tanssiteatteri Hämy: Koukkukuja 6 (2012), Väenpuoli (Oulun musiikkijuhlat 2016), Owla – tanssiseikkailu (2014).

Tanssinopettajana nuorisoseura Vilikas ry:ssä Oulussa.

Luottamustoimet

Nordic Dance Oulun perustaja 2019. FolkJam ry:n puheenjohtaja. JoJo – Oulun Tanssin Keskuksen hallitus ja Oulun läänin tanssialan tuki ry:n hallitus 2016–2019.

Riina Hosio

Tanssitaiteilija, taidepedagogi. Syntynyt 1988 Rovaniemellä. Asuu Helsingissä.

Koulutus

Tanssinopettaja (AMK) Oulun ammattikorkeakoulun tanssinopettajalinja, kansantanssin suuntautumisvaihtoehto 2017.

Työkokemus

Paritanssilähettiläs, Koko Suomi tanssii sottiisia -hanke 2019. Paikan tanssi, tanssilähettiläät, tanssija ja koreografi 2019. Koko Suomi tanssii -opettaja (2017)

Tanssiteatteri Hämyn

kannatusyhdistyksen puheenjohtaja. Tanssijana/ koreografina mukana Hämyn teoksissa Suomi Hall of Fame (2016), Perintö (2014), Koukkukuja 6 (2012).

Tanssija-koreografi

Poies itsekäs ite – Karjalan Nuoret 100 vuotta (2019), JoJo – Oulun Tanssin Keskus: Kyllikki (2018), Kehnä – pienoisteos muistisairaudesta tanssijalle ja muusikolle, taiteellinen opinnäytetyö (2016), Janne ja Aino (Oulun musiikkijuhlat 2015).

Opettanut

tanssin harrastajaryhmiä Oulussa ja useissa Lapin kunnissa. Toimii kansantanssin tuntiopettajana Helsingissä.

Luottamustoimet

Nordic Dance ry:n perustajajäsen 2018. FolkJam ry:n varapuheenjohtaja. Kansanmusiikin ja kansantanssin edistämiskeskuksen hallituksen jäsen 2018 alkaen.