Luonto: Uhan­alai­set tör­mä­pääs­kyt kai­voi­vat jälleen pe­sä­ko­lon­sa ou­lu­lais­ra­ken­ta­jien hiek­ka­ka­soi­hin

Vaatteet: Kaksi ou­lu­lais­ta vaa­te­yri­tys­tä tais­te­lee pi­ka­muo­ti­bis­nes­tä vastaan

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Han­dels­ban­ken ve­täy­tyy Suo­mes­ta ja Tans­kas­ta – lii­ke­toi­min­ta menee myyn­tiin

Pankin palvelut jatkuvat toistaiseksi ilman muutoksia.

Helsinki

Handelsbanken jättää Suomen liki 40 vuoden jälkeen. Pankki ilmoittaa, että se on osana strategista tarkastelua ja liiketoiminnan kehittämistä päättänyt, että vetäytyy Suomesta ja käynnistää prosessin Suomen liiketoimintojen myymiseksi.

Handelsbanken on toiminut Suomessa vuodesta 1985. Sillä on Suomessa 27 konttoria, varainhoitopalveluja ja investointipankki. Se työllistää Suomessa yhteensä noin 600 henkilöä. Sillä on konttori myös Oulussa.

Handelsbankenin markkinaosuus on ollut Suomessa pieni, lainoissa viisi prosenttia ja talletuksissa kolme.

Pankin liiketoiminta jatkuu Suomessa toistaiseksi ilman muutoksia.

– Asiakaspalvelumme ja uusasiakasmyyntimme jatkuvat ennallaan, eikä nyt käynnistyvä liiketoimintojen myynti vaikuta asiakkaisiimme. Jatkamme liiketoimintaamme normaalisti. Huolehdimme asiantuntevasta palvelusta ja erinomaisesta saavutettavuudesta koko prosessin ajan, sanoo Handelsbankenin Suomen maajohtaja Hanne Katrama tiedotteessa.

Handelsbanken ilmoitti samalla jättävänsä myös Tanskan.

– Huolimatta pitkästä läsnäolosta näillä markkinoilla, on pankin markkina-asema edelleen pieni. Mahdollisuudet kasvattaa tarjontaa ilman merkittäviä investointeja arvioidaan pieniksi, pankki kirjoittaa osavuosikatsauksessaan.

Koko Handelsbankenin liikevaihdosta Suomi ja Tanska ovat tämän vuoden alusta tuottaneet kymmenen prosenttia, mutta kustannusosuus nousi 13 prosenttiin.

Olosuhteet muuttuivat

Handelsbanken toteaa tiedotteessaan, että pankkitoiminnan edellytykset eri alueilla ovat muuttuneet merkittävästi niistä ajoista, kun Handelsbanken lähti laajentumaan kansainvälisesti. Lisääntyvä sääntely vaikeuttaa synergiahyötyjen löytämistä ja edellyttää pankeilta sekä keskushallintoa että maakohtaista infrastruktuuria.

– Myös asiakkaat haluavat yhä nopeammin kehittyviä digitaalisia palveluja, jotka soveltuvat paikallisiin olosuhteisiin. Globaalit ratkaisut eivät enää tuo asiakkaille samaa lisäarvoa kuin aikaisemmin, Handelsbanken toteaa.

Handelsbanken julkisti tiistaina myös Suomen liiketoiminnan osavuosikatsauksen. Se kertoo kuluvan vuoden kolmen ensimmäisen neljänneksen yhteenlasketun liiketuloksen parantuneen yli 20 prosenttia edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna ja yltäneen liki 63 miljoonaan euroon.

Handelsbanken toimii myös kotikentällään Ruotsissa sekä Norjassa, Hollannissa ja Britanniassa. Pankki perustettiin Tukholmassa vuonna 1871 ja sen osake on vanhin Tukholman pörssiin listattu arvopaperi.