Hal­li­tus tiu­ken­taa ra­ja­lii­ken­net­tä Suomen, Ruotsin ja Norjan vä­lil­lä, ra­joi­tuk­set kos­ke­vat myös lai­vo­jen hen­ki­lö­lii­ken­net­tä – Katso tal­len­ne tästä

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi aamun tiedotustilaisuudessa, että Suomi tiukentaa karanteenimääräyksiä työmatkaliikenteelle. Hallitus suosittaa lisäksi laivayhtiöitä lopettamaan tilapäisesti henkilöliikenteen lipunmyynnin Ruotsiin, Viroon ja Saksaan 11. huhtikuuta alkaen.

Hallitus kertoi viime viikolla, että pohjois- ja länsirajalla joudutaan rajoittamaan lähiviikkoina myös työmatkaliikennettä, jotta muista maista ei kulkeutuisi koronavirusta Suomeen. Sisäministeri Maria Ohisalo on läsnä aamun tiedotustilaisuudessa.
Hallitus kertoi viime viikolla, että pohjois- ja länsirajalla joudutaan rajoittamaan lähiviikkoina myös työmatkaliikennettä, jotta muista maista ei kulkeutuisi koronavirusta Suomeen. Sisäministeri Maria Ohisalo on läsnä aamun tiedotustilaisuudessa.
Kuva: Joel Maisalmi

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) kertoi aamun tiedotustilaisuudessa, että Suomi tiukentaa karanteenimääräyksiä työmatkaliikenteelle.

Norjassa ja Ruotsissa työskentelevien tai kyseisistä maista Suomeen tulevien pitää toisessa maassa olleessaan olla karanteenia vastaavissa olosuhteissa.

Ohisalo sanoi myös, että hallitus on päättänyt aiemmin ilmoitetun mukaisesti jatkaa liikenteen rajoituksia sisä- ja ulkorajoilla 13. toukokuuta asti.

Lisäksi maahantulijoiden karanteenimääräyksiä tiukennetaan. Liikennemäärät Ruotsin ja Norjan rajoilla ovat vähentyneet 95 prosenttia, ja nyt suurin osa liikenteestä on tavaraliikennettä.

Hallitus suosittaa osana toimia laivayhtiöitä lopettamaan henkilöliikenteen lipunmyynnin Suomesta Ruotsiin, Viroon ja Saksaan 11. huhtikuuta alkaen. Suositus on voimassa 13. toukokuuta asti. Hallituksen suositus ei koske tavara- ja rahtiliikennettä.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoi, että ulkoministeriöllä on tiedossa noin 2  000 suomalaista matkailijaa, jotka ovat tällä hetkellä ulkomailla. Suurimmat ryhmät ovat Espanjassa, Uudessa-Seelannissa, Australiassa ja Thaimaassa.

Hallitus jatkaa rajaliikenteen tiukennuksia 13. toukokuuta asti. Jatkossa Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä sallitaan vain välttämätön työmatkaliikenne kodin ja työpaikan välillä. Kaikki muu liikenne on rajoitettu.

Jatkossa rajan ylitse tulevalla työntekijällä on oltava myös työnantajan todistus työmatkan välttämättömyydestä.

Sisäministeri Ohisalon mukaan työnantajien on mietittävä myös sitä, millä tavalla töitä voidaan järjestellä siten, ettei rajaa tarvitse ylittää joka päivä.

– Hallitus vetoaa työnantajiin, että nämä selvittäisivät keinoja vähentää työntekijöiden rajan yli liikkumista esimerkiksi majoittamalla työntekijöitä työssäkäyntipaikkakunnalla, sisäministeri Ohisalo sanoi.

Hallituksen mukaan kaikki sisärajojen yli Suomeen saapuvat henkilöt joutuvat olemaan karanteenia vastaavissa olosuhteissa 14 vuorokauden ajan.

Tämä kiristys koskee kaikkia muita paitsi välttämätöntä ensihoidon ja pelastustoimen henkilöstöä tai tavaraliikenteen kuljetushenkilöstöä.

– Ruotsista tai Norjasta Suomeen tulevien työntekijöiden tulee noudattaa THL:n ohjeistusta tartuntariskin vähentämisestä ja olla karanteenia vastaavissa olosuhteissa mahdollisuuksien mukaan niin Suomessa kuin kotona olleessaan.

Ohisalo kertoi, että Ruotsi on sitoutunut siihen, että Norrbottenin alueen sairaanhoitokapasiteettia voidaan tarjota myös suomalaisten potilaiden hoitamiseen.

Lisäksi Ruotsi on sitoutunut parempaan suojautumiseen ja terveydenhoitohenkilökunnan testaamiseen.

Hallituksen mukaan sekin on mahdollista, että epidemian pahentuessa henkilöstön ei enää olisi mahdollista liikkua rajan yli.

Laivalla takaisin kotiin pääsiäiseksi

Rajaliikenteen tiukennukset pysäyttävät myös henkilölaivaliikenteen.

Hallitus suosittelee Suomeen Ruotsista, Virosta ja Saksasta liikennöiviä laivayhtiöitä lopettamaan henkilöliikenteen lipunmyynnin laivoihin, jotka lähtevät 11.4.2020 tai sen jälkeen. Rajoitus ei koske tavara- ja rahtiliikennettä.

Laivaliikenteen osalta hallituksen suositukset ovat voimassa 13. toukokuuta saakka.

– Laivayhteys Tallinnan ja Helsingin välillä katkeaa nyt joksikin aikaa, mutta Finnair säilyttää lentoyhteyden Viroon, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka (sd.) totesi hallituksen tiedotustilaisuudessa.

Katso valtioneuvoston lähetys tilaisuudesta tästä. Tiedotustilaisuus alkaa kohdasta 12:10. Juttu jatkuu videon alla.

Ahvenmaalle lääkäreitä manner-Suomesta

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) totesi aamun tiedotustilaisuudessa, että Ahvenmaan sairaanhoidon toimivuus turvataan yhteistyössä Ahvenmaan maakunnan hallituksen kanssa.

– Tarvittavat lääkärit järjestetään manner-Suomesta Ahvenanmaalle ja saapuvan henkilöstön riittävä ruotsin kielen taito varmistetaan. Turussa toimiva FinnHEMS:n helikopteri palvelee myös Ahvenanmaata, Henriksson totesi.

Ahvenanmaan käytössä olevan lääkintähelikopterin pilotit kuuluvat ensihoito- ja pelastushenkilöstöön, jota vaatimus 14 vuorokauden karanteenia vastaavissa olosuhteissa pysymisestä ei koske.

Hallituksen mukaan välttämätön ja perusteltu henkilöliikenne on edelleen mahdollista liikennöitävillä reittilennoilla Tukholmasta, Helsingistä ja Turusta Maarianhaminaan. Henkilöliikenne laivaliikenteen reiteillä Ahvenanmaalta manner-Suomeen on edelleen mahdollista.

7.4. kello 9.20: Uutisen tiedot päivitetty kauttaaltaan.