Pekingin olympialaiset: Katso ki­sa­oh­jel­ma tästä

Hal­li­tus ei avaa kos­kien­suo­je­lu­la­kia – Kol­la­jan allas jää ra­ken­ta­mat­ta

Hallituspuolueiden puheenjohtajakolmikko on päättänyt, ettei Kollajan tekoaltaan rakentamiselle ole edellytyksiä.

Kuvassa Iijoen Vuormankoski Kollajan Kipinässä.
Kuvassa Iijoen Vuormankoski Kollajan Kipinässä.
Kuva: Heikki Ketola

Hallituspuolueiden puheenjohtajakolmikko päätti torstaina, ettei Kollajan tekoaltaan rakentamiselle ole edellytyksiä. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kertoi asiasta Twitterissä.

Puheenjohtajat päättivät hallituspuolueiden eduskuntaryhmissä käytyjen keskustelujen perusteella, että koskiensuojelulakia ei ole syytä avata.

Iijokeen aiotun tekojärven ja Pohjolan Voiman sähkövoimalaitoksen rakentaminen olisi vaatinut vuonna 1987 voimaan tulleen lain avaamista.

Kollajan tekoallas sai kaikissa ryhmissä sekä kannatusta että vastustusta.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) on jo aiemmin kertonut, ettei kannata tekoaltaan rakentamista.

Pohjolan Voima on ajanut Kollaja-hanketta Pudasjärvelle 1980-luvulta asti.

Pohjolan Voima pettyi

Pohjolan Voima pettyi hallituksen päätökseen. Yhtiön mukaan alueellisesti merkittävä uusiutuvan energian investointi jää nyt toteutumatta.

– Kollaja-hanke olisi tuonut lisää kotimaista sähkön säätövoimaa, jolla kulutusta ja tuotantoa tasapainotetaan. Lisäksi hanke olisi tuonut työtä ja hyvinvointia koko Pohjois-Pohjanmaan alueelle. Hallituksen päätös on puhtaan vesivoiman kehittämisen kannalta erittäin ikävä, valitteli PVO-Vesivoiman toimitusjohtaja Pertti Pietinen tiedotteessa.

Pohjolan Voima lopettaa nyt Kollaja-hankkeen valmistelun. Pietisen mukaan sitä voidaan kuitenkin tarkastella joskus tulevaisuudessa vielä uudelleen, jos toimintaympäristössä tapahtuu oleellisia muutoksia.

Suomen luonnonsuojeluliitto sen sijaan kiitteli hallitusta siitä, että ”järki voitti”. Liiton mukaan Kollaja-hanke olisi ollut tuhoisa vaelluskaloille ja vesiluonnolle.

Sen kaaduttua on aika edistää hallituksen kalatie-kärkihanketta ja päivittää vesivoimaloiden lupia kalateiden ennallistamiseksi, liiton puheenjohtaja Risto Sulkeva sanoo tiedotteessa.