Hal­li­tuk­sen tuoreet lin­jauk­set: Län­si­ra­jan lii­ken­net­tä ki­ris­te­tään, kou­lu­jen etä­ope­tus jatkuu tou­ko­kuun puo­li­vä­liin saakka

Hallitus tiedotti maanantai-iltana, millä tavalla koronaepidemian rajoitustoimenpiteitä aiotaan jatkaa.

Sanna Marin
Sanna Marin
Kuva: Lauri Heikkinen, valtioneuvoston kanslia

Hallitus päätti maanantaina, että koronaepidemian hidastamiseksi määrätyt rajoitustoimet jatkuvat 13. toukokuuta saakka. 

– Epidemian rajoitustoimet ovat purreet, mutta niiden jatkamiselle on perusteet, sanoi pääministeri Sanna Marin (sd.) tiedotustilaisuudessa.

Suomessa aiotaan lisätä näytteenottoa ja koronatestaamista. Hallituksen mukaan sosiaali- ja terveydenhuollon henkilökunta on testattava aina, jos on pienikin epäilys sairastumisesta.

Uuden linjauksen myötä myös varhaiskasvatuksen, opetuksen ja koulutuksen rajoitukset jatkuvat 13. toukokuuta saakka ja suurin osa koululaisista pysyy etäopetuksessa. Hallituksen mukaan pitää varautua siihen, että opetuksen poikkeusjärjestelyjä jatketaan toukokuun loppuun saakka.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) sanoi, ettei kenenkään opiskelijan valmistuminen viivästy poikkeusjärjestelyjen vuoksi.

Opetusministeri myös toisti viestinsä siitä, että varhaiskasvatuksessa olevat lapset pitäisi edelleen hoitaa mahdollisuuksien mukaan kotona. Anderssonin mukaan päiväkodeissa on ollut poikkeuslain aikana noin viidesosa lapsista. Peruskoululaisista seitsemän prosenttia on osallistunut lähiopetukseen.

Lukuvuoden aloitusajankohta keskusteluun

Vuosiluokkien 1.–3. oppilaat ovat saaneet käydä koulua myös poikkeuslain aikana. Vanhempia on kuitenkin suositeltu pitämään lapset kotonaan, jos se vain on mahdollista.

Alun perin koulujen poikkeusjärjestelyjen oli tarkoitus jatkua 13. huhtikuuta saakka.

Andersson ei sulje pois sitä, että koulut alkaisivat ensi syksynä tavanomaista aikaisemmin tämän kevään etäopetuksen takia, jotta pystyttäisiin turvaamaan kaikkien etäopetuksessa olleiden oppilaiden oppiminen.

– Yhdessä pohdimme, minkälaisia toimenpiteitä tarvitaan. On syytä käydä keskustelua opettajien ja koulutuksen järjestäjien kanssa, Andersson sanoo.

Anderssonin mukaan oppilaiden taidot pystytään etäopetuksessakin arvioimaan erilaisilla kokeilla ja näytöillä.

Länsirajan liikennettä kiristetään

Hallitus päätti myös länsirajan liikkumisrajoitusten tiukentamisesta. Henkilö- ja matkustajaliikenne Suomen länsi- ja pohjoisrajalla lopetetaan, mutta tavara- ja rahtiliikenne Ruotsin ja Norjan rajoilla sallitaan edelleen.

Rajaliikenteen suitsimisen tavoitteena on se, ettei tauti leviä naapurimaiden välillä. Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr.) sanoi, että Pohjois-Suomen tehohoitokapasiteetti on varsin pieni, eikä sitä voida riskeerata.

– Siksi joudumme tulevat viikot rajoittamaan jopa työmatkaliikennettä näillä rajoilla.

Ohisalon mukaan Uudenmaan eristäminen on tarkoitus purkaa alkuperäisen aikataulun mukaisesti 19. huhtikuuta.

Ravintolat, kahvilat ja anniskelupaikat suljetaan 31. toukokuuta saakka. Ruuan ulosmyynti on yhä mahdollista. Hallitus antaa huomenna eduskunnalle asetukset ravintoloiden sulkemiseen liittyen.

Hallitus antaa uudet käyttöönottoasetukset eduskunnalle huomenna. Jatkamisesta on päätettävä tällä viikolla, jotta voimassaolo ehditään käsitellä eduskunnassa ajoissa.

Juttua täydennetty 30.3. kello 21.28.