Mainos

Hal­li­tuk­sen ohjelma ei unoh­ta­nut yrit­tä­jiä

Yrittäjien pelot hallitusohjelman suhteen osoittautuivat pääosin turhiksi. Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen kommentoi hallitusohjelmaa,

Yrittäjien pelot hallitusohjelman suhteen osoittautuivat pääosin turhiksi. Pohjois-Pohjanmaan yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen kommentoi hallitusohjelmaa,

”Oli monia uhkakuvia, millainen hallitusohjelma tulee ja millä tavalla yrittäjyys otettaisiin huomioon. Suurin osa peloista oli turhia. Tällä agendalla mennään ja tavoitellaan parempaa toimintaympäristöä yrittäjille”, Kolehmainen arvioi.

Hyvää hallitusohjelmassa oli, että listaamattomien yrityksien osinkoverotuksen kiristäminen jäi pois hallitusohjelmasta yrittäjien tavoitteiden mukaisesti. Myönteistä oli myös, että yrittäjävähennys säilyi.

”Puolet yrityksistä on henkilöyhtiöitä. Yrittäjävähennys on kehitetty luomaan verotuksellista tasa-arvoa. On tärkeä, että yritysmuodosta riippumatta yritykset ovat tasa-arvoisessa asemassa ja yrittäjät voivat päättää toiminnasta käsin, minkä muotoisessa yrityksessä toimivat.”

Sukupolvenvaihdos huojennus tärkeä

Hyvää verotuskirjauksissa oli myös, että arvonlisäveron vähennyksen alarajahuojennus säilyi.

Kolehmainen toteaa, että omistajanvaihdokset ovat tärkeä asia alueen elinvoimalle. Nelisentuhatta yritystä haluaa seuraavan viiden vuoden aikana luopua yrityksestään. Onnistuneiden omistajanvaihdosten turvaaminen on tärkeää, koska monesti omistajamuutos mahdollistaa uuden kasvun, kun se siirtyy joko sukupolvenvaihdoksen tai myynnin kautta uusille omistajille.

”Sukupolvenvaihdoshuojennus jatkuu, mikä on tosi tärkeää. Kuitenkin vain noin viidennes omistajanvaihdoksista on sukupolvenvaihdoksia ja suurin osa on kauppoja. Yrityksen työntekijät olisi helppo kohderyhmä ostamaan ja jatkamaan yrittäjänä. Toivottavasti hallitus lähtee selvittämään, miten henkilöstön mahdollisuuksia ostaa yritys voitaisiin helpottaa. Tässä kohtaa lähipiirin huojennussäännöt toimisivat erittäin hyvin.”

Agendalla paikallinen sopiminen

Paikallinen sopiminen on vahvasti yrittäjäjärjestön agendalla, tältä osin selvät hallituskirjaukset uupuvat. Helpointa olisi tällä hallituskaudella poistaa laista sopimisen kiellot. Kolehmainen kertoo, että laista löytyy noin 50 erilaista sopimisen kieltoa, jotka estävät yleissitovuuden perusteella työehtosopimusta noudattavia yrityksiä sopimasta toisin. Oikeus on vain järjestäytyneillä yrityksillä. Yrittäjien tavoitteena on poistaa nuo 50 kieltoa.

Perhevapaajärjestelmän puiminen on uuden hallituksen ohjelmassa.”On äärimmäisen tärkeä asia, millä tavoin yrittäjä perheellisenä huomioidaan. Miten saataisiin järkevä yhtälö, että yrittäjä olisi tasa-arvoisessa asemassa palkansaajien kanssa?”

Yrittäjät toivovat, että maksukyvyttömyyslainsäädännön uudistaminen käynnistyy. Olisi tärkeä varmistaa uuden alun mahdollisuus konkurssi- ja saneeraustilanteessa.

”Miten saataisiin järkevä yhtälö, että yrittäjä olisi perhevapaissa tasa-arvoisessa asemassa palkansaajien kanssa?”
Anna Tilvis