Hal­la-ahon tie­to­jen mukaan al-Ho­lin lei­ril­tä suun­ni­tel­tu ti­laus­len­to Suomeen – Pää­mi­nis­te­ri Marin: uuden hal­li­tuk­sen linja ei poikkea aiem­mas­ta

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin mukaan sellaista päätöstä ei ole tehty, että leiriltä aktiivisesti haetaan ihmisiä.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon suomalaisten palauttaminen al-Holin leiriltä Syyriasta on ollut tarkoitus toteuttaa tällä viikolla.
Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon suomalaisten palauttaminen al-Holin leiriltä Syyriasta on ollut tarkoitus toteuttaa tällä viikolla.
Kuva: Eriika Ahopelto/Aamulehti

Valtiovarainministeri Katri Kulmunin mukaan sellaista päätöstä ei ole tehty, että leiriltä aktiivisesti haetaan ihmisiä.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) sanoi illalla tiedostustilaisuudessa, että uudella hallituksella ei ole al-Holin leirin osalta aiemmasta hallituksesta poikkeavaa toimintalinjaa.

– Muutoksia ei ole tehty eikä siihen ole ollut aikaakaan, kun istuva hallitus on vasta nimetty. 

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) korosti, ettei valtioneuvosto ole tehnyt suomalaisten noutamisesta poliittista päätöstä valtioneuvoston istunnoissa.

– Sellaista päätöstä, että sieltä aktiivisesti haetaan ihmisiä, ei ole olemassa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-aho kertoi päivällä kuulleensa, että al-Holin pakolaisleiriltä oltaisiin tuomassa tilauslennolla kotimaahan kaikki Isis-taistelijoiden suomalaiset perheenjäsenet, jotka haluavat palata. Asiasta kertoi ensimmäisenä Uutissuomalainen.

Halla-ahon mukaan palautuksesta olisi olemassa hyvin täsmällinen suunnitelma, joka olisi tavoitteena toteuttaa tällä viikolla.

– Tämän yksityiskohtaisemmin en voi asiasta sanoa eikä minulla ole mitään keinoa varmistaa tietojeni todenperäisyyttä, Halla-aho sanoi Lännen Medialle.

Halla-ahon mukaan hallintovaliokunta on yrittänyt nyhtää näistä asioista tietoa kaikilla keinoilla, mutta se ei ole saanut tyydyttäviä vastauksia.

Ulkoministeriöstä on Helsingin Sanomien mukaan kiistetty Halla-ahon esittämät tiedot tällä viikolla tilauslennolla tapahtuvasta palautuksesta.

Korkea virkamieslähde vahvisti tiistaina iltapäivällä Ylelle, että al-Holin leiriläisten siirtäminen Suomeen Charter-lennolla on ollut yksi vaihtoehdoista. Enää se ei kuitenkaan hänen mukaansa olisi todennäköistä.

Tiistai-iltana Yle kuitenkin uutisoi, että sen lähteiden mukaan Suomi pyrkii aktiivisesti tuomaan al-Holin leirillä olevat lapset ja naiset Suomeen.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Mika Niikko (ps.) kertoi ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) sanoneen hänelle iltapäivällä puhelimitse, ettei tällaista operaatiota ole tekeillä.

Vaikea päätös hallitukselle

Halla-aho sanoo ymmärtävänsä, ettei hallitus halua tehdä poliittista päätöstä Isis-taistelijoiden suomalaisten perheenjäsenten palauttamisesta, koska se on varsinkin demareille ja keskustalle erittäin vaikea selitettävä asia.

– Vihreät varmasti toisivat jihadisteja maahan ihan julkisestikin, mutta tämä on vaikea kysymys muille hallituskumppaneille. Sen takia asia halutaan vierittää virkakunnan vastuulle, Halla-aho sanoi.

Perussuomalaiset aikovat jättää välikysymyksen, jolla halutaan selvittää ulkoministeri Pekka Haaviston menettely asiassa.

– Toiveena on, että vastaus saataisiin ennen joulutaukoa.

Välikysymyksestä on Halla-ahon mukaan keskusteltu myös kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa. Se on tarkoitus jättää keskiviikkona.

Kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat aikaisemmin jättäneet Haaviston menettelystä hallitukselle kirjalliset kysymykset.