Hal­la-aho edus­kun­nan ko­ro­na-kes­kus­te­lus­sa: "Jos ruokaa on viikon ko­ti­va­ra, ei tar­vit­se heti syöksyä Alepan säi­ly­ke­purk­ki­hyl­lyl­le, kun aine iskee tuu­let­ti­meen"

Eduskunta oli varsin yksituumainen koronaviruksesta. Hallitusta moittivat vain perussuomalaiset.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Hallitus kertoi neljän ministerin kokoonpanossa korona-valmisteluista eri tilaisuuksissa torstaina aikana. Mukana sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (oik.), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru, pääministeri Sanna Marin ja valtiovarainministeri Katri Kulmuni.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Eduskunta oli varsin yksituumainen koronaviruksesta. Hallitusta moittivat vain perussuomalaiset.

Eduskunnan korona-keskustelussa torstaina myös oppositiopuolueet perussuomalaisia lukuun ottamatta kiittelivät hallituksen ja terveydenhuollon viranomaisten toimia.

– Suomalaiset odottavat, että tällaisella hetkellä päättäjät puhaltavat yhteen hiileen. Pitää tehdä yhteistyötä yli puoluerajojen, sanoi kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Terhi Koulumies.

Eri sävyyn puhui kuitenkin perussuomalaisten puheenvuoron pitänyt kansanedustaja Arja Juvonen.

– Hallituksen tiedottaminen on alkanut vasta tänään, vaikka ensimmäinen koronavirustapaus todettiin Suomessa jo tammikuussa, moitti Juvonen.

Keskustelun värikkäimmän puheenvuoron käytti perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho. Halla-ahon mielestä kansalaiset eivät välttämättä ole varautuneet riittävästi.

– Nyt kannattaa muistuttaa kotivaran merkityksestä. Jos ruokaa on viikon kotivara, ei tarvitse heti syöksyä Alepan säilykepurkkihyllylle sitten, kun aine iskee tuulettimeen, sanoi Halla-aho.

Muutoin kansanedustajien neuvot kansalaisille olivat varsin samanlaiset kuin terveydenhuollon antamat.

– Paras keino on pestä kädet ja välttää koskettelemasta kasvojaan. Kuulostaa lapselliselta, mutta ne kuuluvat kaikkein toimivimpiin keinoihin, sanoi kansanedustaja Paavo Arhinmäki (vas.)

Pääministeri Sanna Marin (sd) selvitti keskustelun lopuksi "rautalankamallilla" koronaviruksen leviämisen mahdollisia seurauksia Suomessa

Jos sairastuvuus Suomessa olisi yhtä suurta kuin Kiinan keskeisellä epidemia-alueella Hubeissa, se tarkoittaisi joitakin tuhansia sairastuneita.

– Se ei ole mitenkään mittava määrä, kun kausi-influenssaan sairastuu satoja tuhansia ihmisiä. Vakavien koronavirustapausten todennäköisyys Suomessa olisi vähäinen, pääministeri rauhoitteli.