Terveydenhuolto: Myös ou­lu­lai­set jou­tu­vat mak­sa­maan, kun Pohteen pal­ve­lu­ja vä­hen­ne­tään

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Jääkiekko: Kärpät romahti täy­des­sä Rak­si­las­sa ru­mas­ti, mutta tu­lok­sen takaa löytyy myös valoa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Häi­rit­se­viä sek­suaa­lis­sä­vyt­tei­siä kom­ment­te­ja, ah­dis­ta­vaa tui­jot­te­lua, kou­rin­taa – miltei kaikki suo­ma­lais­nai­set ovat ko­ke­neet sek­suaa­lis­ta häi­rin­tää

Tuoreen tutkimuksen mukaan miltei kaikki suomalaisnaiset ovat kokeneet seksuaalista häirintää. Vähemmistöön kuuluminen lisää riskiä joutua häirinnän kohteeksi.

Helsinki
Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lähes kaikki naiset ovat kokeneet seksuaalista häirintää. Kuvituskuva.
Tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan lähes kaikki naiset ovat kokeneet seksuaalista häirintää. Kuvituskuva.
Kuva: Pekka Rautiainen

Suomalaisista naisista lähes yhdeksän kymmenestä on kokenut seksuaalista häirintää elämänsä aikana, selviää YK:n tasa-arvojärjestö UN Women Suomen ja eeva.fi-sivuston kyselytutkimuksesta.

Erityisen paljon seksuaalista häirintää kokevat alle 35-vuotiaat naiset. Häirintä on usein alkanut jo naisten ollessa teini-ikäisiä. Kyselyn avoimissa vastauksissa useat vastaajat kertovat jo alaikäisenä koetusta häirinnästä.

Iän lisäksi vähemmistöön kuuluminen lisää tutkimuksen mukaan riskiä joutua seksuaalisen häirinnän kohteeksi. Vähemmistöön kuuluvista kyselyyn vastanneista naisista häirintää oli kokenut 95 prosenttia. Kyselyyn vastanneista seksuaalivähemmistöön kuuluvista naisista jokainen kertoi kokeneensa seksuaalista häirintää.

Yleisimpiä seksuaalisen häirinnän muotoja ovat ei-toivottu koskettaminen tai kourinta, perään huutelu, epäasialliset ja häiritsevät seksuaalissävytteiset kommentit sekä ahdistava tai vihjaileva tuijotus.

Kyselytutkimukseen vastasi yli tuhat naista. Tutkimuksessa käytettiin satunnaisotantaa, ja tulokset on painotettu väestötietojen perusteella vastaamaan suomalaisia 18–69-vuotiaita naisia. Tutkimuksen toteutti Dagmar.

Häirintä aiheuttaa pelkoa

Eniten seksuaalista häirintää koetaan julkisissa tai puolijulkisissa tiloissa, esimerkiksi kaduilla tai puistoissa, baareissa, klubeilla ja ravintoloissa. Niissä häirintää kertoi kokeneensa noin 80 prosenttia vastaajista.

Avoimissa vastauksissa useat naiset kertoivat myös työpaikalla tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Vastauksissa toistui myös se, kuinka seksuaalisen häirinnän yleisyys aiheuttaa pelkoa ja epäluottamusta miehiä kohtaan.

Seksuaaliselta häirinnältä pyritään suojautumaan erilaisin keinoin, esimerkiksi rajoittamalla liikkumista pimeällä ja tietyissä paikoissa. Suojakeinoina mainittiin myös muun muassa ulkoisen olemuksen muokkaus ja parisuhdestatuksesta valehtelu.

– Luulin pitkään, että esim. puhelimeen leikisti puhuminen ja tietynlaisten paikkojen välttely iltaisin on normaalia. Tajusin kuitenkin joskus, että eivät miehet tee sitä, kertoi yksi kyselyyn vastannut.

Yksi vastaaja kertoi, kuinka häntä oli lähdetty seuraamaan teini-ikäisenä, minkä jälkeen hän on pelännyt pimeällä sekä öisin yksin kävelemistä.

– Jos joudun tällaiseen tilanteeseen, kävelen avaimet kädessä, sydän jyskyttää. Olen harkinnut sumutteen ostoa, hän kertoi.

Verkossa seksuaalinen häirintä kohdistuu etenkin alle 25-vuotiaisiin naisiin. Heistä kaksi kolmesta oli saanut ei-toivottuja seksuaalissävytteisiä kuvia, videoita, viestejä tai kommentteja. Kaikista vastanneista naisista niitä oli saanut yksi kolmesta.