Yleisurheilu: Mün­che­nin EM-päi­vä­kir­ja: Kaksi co­la­juo­maa? 13 euroa, bitte

Pääkirjoitus: Salman Rush­dien puu­ko­tus avaa ikävän näkymän eteen­päin

Haa­vis­to: Venäjän kirje toi­mi­tet­tu kai­kil­le Etyj-mail­le, yh­teis­tä vas­taus­ta har­ki­taan

Ulkoministerin mukaan olisi hyvä, että vastauksia koordinoitaisiin ainakin EU:n puitteissa. Hän odottaa asian nousevan esille huomisella vierailulla Ruotsiin.

Helsinki
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että kaikki Etyj-maat ovat saaneet kirjeen Venäjältä.
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kertoo, että kaikki Etyj-maat ovat saaneet kirjeen Venäjältä.
Kuva: OLIVIER HOSLET

Venäjä on toimittanut kaikille Etyjin jäsenmaille kirjeen, jossa kysytään niiden kantoja turvallisuuskysymyksiin, kertoo ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.).

Haaviston mukaan Suomi valmistelee vastausta Venäjälle ja pohtii, laatiiko se yhteisiä vastauksia EU:n tai Etyjin puitteissa. Hän ei arvioinut, milloin Suomen vastaus valmistuu. Ulkoministerin mukaan asiasta käytäneen keskustelua huomenna, jolloin hän ja puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) vierailevat Ruotsissa ja tapaavat paikallisia kollegoitaan.

Uutistoimisto Tass kertoi aiemmin tänään, että asiaa koskeva kirje on toimitettu Suomen ulkoministeriölle. Haaviston mukaan Suomi on saanut kirjeen eilen.

Haavisto kommentoi asiaa medioille eduskunnan valtiosalissa. Ulkoministerin mukaan on erittäin hyvä kysymys, miksi kirje on lähetetty kaikille Etyj-maille erikseen eikä keskitetysti vain järjestön johdolle.

– Ajatus on Etyjin puheenjohtajamaa Puolan kanssa käydä keskustelua, voisiko jollain tavalla Etyjin puitteissa tätä asiaa käsitellä ja vastausta koordinoida, Haavisto sanoi.

Hän ei halunnut spekuloida kysymystä siitä, pyrkiikö Venäjä erillisten kirjeiden lähettämisellä hajottamaan Etyjin rintamaa.

– Pitäisin hyvänä, että ainakin EU:n puitteissa vastauksia koordinoitaisiin, ulkoministeri vastasi.

Haaviston mielestä olisi syytä katsoa, mikä olisi oikea foorumi käsitellä kulloistakin avausta. Venäjä on vuodenvaihteen aikana käynyt näyttävästi neuvotteluja muun muassa sotilasliitto Naton ja Yhdysvaltojen kanssa. Maa on esimerkiksi vaatinut takuita siitä, ettei Nato enää laajene.

Haavisto sanoi pitävänsä hyvänä asiana diplomatian käyttöä.

– Diplomaattinen raide on aina vaihtoehto voimatoimille.