Haa­vis­to: ”Tu­le­vai­suu­den ke­hi­tys­apu voisi olla kou­lu­tu­sa­pua”

Kehitysministeri Pekka Haaviston (vihr.) väläyttää, että tulevaisuudessa Suomeen voitaisiin ottaa kehitysmaista opiskelijoita opettajakoulutukseen.

Kehitysministeri Pekka Haavisto vieraili lauantaina Oulussa Opettajainpäivillä.
Kehitysministeri Pekka Haavisto vieraili lauantaina Oulussa Opettajainpäivillä.
Kuva: Mirko Siikaluoma

Kehitysministeri Pekka Haaviston (vihr.) mielestä tulevaisuudessa kehitysapua voitaisiin antaa koulutuksen muodossa.

Haavisto väläyttää, että tulevaisuudessa Suomeen voitaisiin ottaa kehitysmaista opiskelijoita opettajakoulutukseen. Suomalaista opettajakoulutusta puolestaan pitäisi viedä kohdemaihin.

Nykyinen kehitysmaiden korkeakoulutus on tehotonta. Monesta maasta korkeakoulut puuttuvat kokonaan. Pätevä koulutus Haaviston mukaan muuttaisi laajasti kehitysmaita.

Epäpätevät opettajat ovat kehitysmaiden ongelma. Vaikka yli 90 prosenttia Tansanian ja Etiopian lapsista käy peruskoulun, hyvin moni valmistuu sieltä lukutaidottomana. Oppilaista 80 prosenttia reputtaa valtakunnalliset loppukokeet.

Suomi on ollut aktiivinen tyttöjen ja kehitysvammaisten koulutuksen puolestapuhuja kehitysmaissa. Suomi antoi esimerkiksi somalialaiselle sokeiden koululle kehitysapua läpi sodan.

Kirjoittaja on OAMK:n opiskelija.

Oamk:n opiskelijat raportoivat Opi-päiviltä perjantain ja lauantain ajan. Julkaisemme myös yleisön Twitter- ja Instagram-päivityksiä tunnuksella: #opioulu.