Green­pea­ce-Saa­re­lan tun­nel­mat ris­ti­rii­tai­set: "Mistä meidät ar­mah­de­taan?"

Suomalaisen Greenpeace-aktivisti Sini Saarelan tunnelmat Venäjän hyväksymän armahduslain suhteen ovat helpottuneet mutta ristiriitaiset.

Suomalaisen Greenpeace-aktivisti Sini Saarelan tunnelmat Venäjän hyväksymän armahduslain suhteen ovat helpottuneet mutta ristiriitaiset.

"Mistä meidät armahdetaan? Me emme ole rikollisia, me emme ole huligaaneja tai merirosvoja."

Hän sanoo Greenpeacen tiedotteessa, että on huolissaan venäläisten Greenpeace-aktivistien puolesta ja pelkää näiden saavan joka tapauksessa merkinnän rikosrekisteriin. Saarela muistuttaa myös, että Arktista uhkaavat edelleen samat ongelmat kuin ennenkin.

Sini Saarela ja joukko muita Greenpeace-aktivisteja on ollut syytteessä huliganismista. Tutkintakomitean odotetaan armahduslain voimaantulon jälkeen päättävän heitä koskevan tutkinnan lopettamisesta.

Greenpeacen Suomen-toimistosta arvioidaan, että aktivistit tuskin pääsevät pois Venäjältä ennen joulua. Samoin arvelee Venäjän rikosoikeutta tunteva rikostarkastaja Jarmo Koistinen keskusrikospoliista.

- Ihan niin optimistinen en ole, joskaan ei sitä koskaan tiedä, hän kommentoi STT:lle.

Venäjän parlamentti on hyväksynyt lain, joka mahdollistaa Greenpeace-aktivistien jäsenten armahtamisen. Duuma lisäsi aiemmin tänään lakiin muotoilun, jonka perusteella tuomittujen lisäksi voidaan armahtaa myös rikoksista syytettyjä.