Gran­lun­din il­ma­vei­vi ke­vääl­lä 2011 ja Ahon tup­la­maa­lit edel­li­ses­sä kes­ki­näi­ses­sä MM-vä­li­eräs­sä – Lei­jo­nil­la on monta mau­kas­ta ar­vo­ki­sa­voit­toa Venäjän kar­hus­ta

Slovakian MM-jäillä torstai-illan puolivälierätrillerissä länsinaapuri Ruotsin kotiin lähettänyt Suomi kohtaa lauantaina välierissä turnauksessa edelleen tappioitta jatkavan itänaapuri Venäjän.

Venäjän ja Suomen maajoukkueiden historiaan mahtuu monenlaisia tilanteita. Kuva Helsingin MM-kisoista vuodelta 2013.
Venäjän ja Suomen maajoukkueiden historiaan mahtuu monenlaisia tilanteita. Kuva Helsingin MM-kisoista vuodelta 2013.
Kuva: Moilanen Jukka-Pekka

Slovakian MM-jäillä torstai-illan puolivälierätrillerissä länsinaapuri Ruotsin kotiin lähettänyt Suomi kohtaa lauantaina välierissä turnauksessa edelleen tappioitta jatkavan itänaapuri Venäjän.

Suomen ja Venäjän arvokisahistoria on 2000-luvulla pitkä ja värikäs. Tilastojen valossa pikkuveli on ollut karvan verran idän jättiä parempi keskinäisissä kohtaamisissa.

MM-kisat, olympialaiset ja jääkiekon World Cupit yhteenlaskettuna Suomi ja Venäjä ovat kohdanneet 2000-luvulla 20 kertaa. Suomi on napannut näistä peleistä 11 voittoa Venäjän tuuleteltua lopuissa yhdeksässä pelissä.

Ilmaveivi elää ikuisesti

Pudotuspelien tilastoja tarkasteltaessa voittosuhde pysyy samanlaisena. Suomi on kaatanut Venäjän viisi kertaa pudotuspelivaiheessa. Venäjä on voittanut Suomen neljästi.

Parinkymmenen pelin joukkoon mahtuu monta klassikkoa. Kenties mieleenpainuvin on maailmanmestaruuskevään 2011 niin ikään Slovakiassa pelattu turnaus, jossa Suomi kaatoi Venäjä välierissä maalein 3-0 matkalla maailmanmestaruuteen.

Tuosta ottelusta jäi elämään ikuisiksi ajoiksi Suomen johtomaali toisen erän kuudennella peliminuutilla. Mikael Granlund kiepautti kiekon maalin takana lapansa päälle ja teki Suomen johtomaalin kuuluisalla ilmaveivillään.

Kotikisoissa katkeraa kalkkia

Leijonat ovat syöttäneet Venäjän karhulle katkeraa kalkkia myös itänaapurin kotikisoissa niin olympia- kuin MM-tasollakin.

Sotshin olympialaisissa helmikuussa 2014 Granlund kuritti jälleen Venäjää, kun Suomi pudotti isäntämaan puolivälierissä tylysti maalein 3-0. Granlund syötti Suomen toisen osuman ja viimeisteli kolmannen itse.

Leijonien avausmaalin teki tuolloin muuten maajoukkueessa aina parjattu Juhamatti Aaltonen.

Vuosien 2007 ja 2016 MM-kisoissa Suomi pudotti Venäjän kotiturnauksensa loppuottelusta välierävaiheessa. Keväällä 2007 leijonasankari oli voittomaalin iskenyt Mikko Koivu.

Moskovassa 21. toukokuuta 2016 MM-välierässä Leijonien sankari oli Suomen kolmesta maalista kaksi viimeistellyt Sebastian Aho. Oululaisen ensimmäisen maalin muuten syötti monissa kisoissa Venäjää kurittanut Granlund.

Tulevana lauantaina Granlund ei ole Suomea auttamassa Venäjän kaatamisessa. Nashville Predatorsiin kesken kauden siirtynyt Granlund on päättänyt kautensa jo ajat sitten, mutta kisamatkan suurin este oli pari kuukautta sitten syntynyt perheen esikoinen.

Myöskään sopimusneuvotteluita uudesta megadiilistään käyvästä Ahosta ei ole apua.

Estradi on vapaa uusille leijonasankareille.

Katso jääkiekon MM-kisojen otteluohjelma.