Google asettaa Hua­weil­le And­roid-käyt­tö­jär­jes­tel­män päi­vi­tys­kiel­lon – Petteri Jär­vi­nen: "Tämä on suo­ma­lai­sil­le terve muis­tu­tus"

Yhdysvaltalainen ohjelmistoyhtiö Google kieltäytyy tarjoamasta kiinalaisen Huawein Android-puhelimille käyttöjärjestelmän päivityksiä.

Useat valtiot ovat kieltäneet teleoperaattoreitaan käyttämästä Huawein teknologiaa. Yhtiö kiistää kaikki vakoiluepäilyt.
Useat valtiot ovat kieltäneet teleoperaattoreitaan käyttämästä Huawein teknologiaa. Yhtiö kiistää kaikki vakoiluepäilyt.
Kuva: WU HONG

Yhdysvaltalainen ohjelmistojätti Google kieltäytyy tarjoamasta kiinalaisen Huawein Android-puhelimille käyttöjärjestelmän päivityksiä. 

Asiasta kertoivat useat kansainväliset mediat ja Suomessa ensin muun muassa HS

Kielto koskee joitakin päivityksiä. Brittilehti The Guardian kirjoittaa yleisestä päivityskiellosta Huaweille. The Guardianin mukaan Google estää myös Googlen erittäin suosittujen sovellusten, kuten Gmailin, käytön Huawein tulevissa malleissa.

Google Play -sisältöpalvelusta ei enää voi hankkia sisältöä tuleviin Huawei-puhelimiin. Reutersin mukaan nykyisten Huawei-puhelinten omistajat voivat kuitenkin ladata Googlen tarjoamaa sisältöä normaalisti. 

Googlen mukaan tuore päätös pohjautuu siihen, että Yhdysvallat on asettanut Huawein kieltolistalle, jolle joutunut yritys ei voi ostaa keskeistä yhdysvaltalaista tekniikkaa ilman erityistä hyväksyntää.

Lue myös: Mitä Googlen Huawei- ja Honor-rajoitukset tarkoittavat kännykkäkaupassa? "Uskon kysynnän kohdistuvan muihin merkkeihin ainakin jonkin aikaa"

Huawei on ilmoittanut, että se on kehittänyt muutaman vuoden ajan omaa teknologiaa siltä varalta, että siltä estetään Android-käyttöjärjestelmän käyttö.

Useat länsimaat Yhdysvaltojen johdolla ovat olleet huolissaan, että Kiinan viranomaisten käyttävät Huawein teknologiaa hyödykseen vakoilussa. Yritys on toistuvasti kiistänyt väitteet.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä uutistoimisto Reuters

IT-osaajan ja tietokirjailija Petteri Järvisen mukaan Googlen päätös kasvattaa todennäköisesti epävarmuutta kuluttajien keskuudessa. 

– Huawein huippumallithan on tällä hetkellä teknisesti markkinoiden parhaita, parempia jopa kuin entiset ykköspuhelmet eli iPhonet. Tällä hetkellä ei ihan vielä tiedetä, mitä tämä päivityskielto tulee käytännössä tarkoittamaan, mutta kuluttajien epävarmuus lisääntyy ja kyllä se varmasti näkyy myyntiluvuissa. Sillä tavalla se iskee Huaweita taloudellisesti, niin kuin on tietysti tarkoituskin, Järvinen kertoo Kalevalle. 

Järvisen mukaan Googlen päätös on suomalaisille terveellinen muistutus yhdysvaltalaisten teknologiajättien vallasta. 

– Me eurooppalaiset olemme tällä hetkellä amerikkalaisen ja kiinalaisen teknologian varassa. Yritykset ovat kuitenkin aina omien maidensa politiikan vankeja. Yhdysvaltojen hallitus voi siis päättää tällaisia asioita jopa yhden presidentin kannan mukaisesti. Olemme täällä  Euroopassa todella heikoilla, koska meillä ei ole omaa teknologiaa tai osaamista juurikaan.  

Järvisen mukaan riippuvuus kansainvälisistä teknologiajäteistä oikeuttaa Euroopan unionin olemassaolon. 

– Tämä on jälleen yksi hyvä syy siihen, minkä takia EU:ta tarvitaan edes jonkinlaisena vastavoimana kansainvälisessä pelissä, sillä teknologia on kasvavissa määrin vallankäytön väline. Siksi tulevissa eurovaaleissa kannattaa äänestää. 

Juttua täydennetty klo 08:24.