Ylennykset: Tässä on re­ser­vin ylen­nyk­siä it­se­näi­syys­päi­vä­nä – katso, ketkä poh­jois­suo­ma­lai­set on ylen­net­ty

Pääkirjoitus
Tilaajille

Glas­gow'ssa vaisut aplodit ja vi­hel­lyk­siä kat­so­mos­ta – il­mas­to­ko­kouk­sen lop­pu­tu­los oli laiha, mutta pie­ni­kin edistys on parempi kuin ei edis­tys­tä ol­len­kaan

Glasgow'n kokous ei yltänyt sellaisiin tuloksiin, joita ilmastonmuutoksen torjunta nopeasti edellyttäisi. Kehitysmaiden kuten Intian nihkeyttä ilmastotoimia kohtaan voi kuitenkin myös ymmärtää. Kokous korostaa jälleen EU:n ilmastojohtajuuden tarvetta.

Glasgow'n ilmastokokous päättyi lauantaina sen brittiläisen puheenjohtajan Alok Sharman paljon puhuvaan anteeksipyyntöön. Kokouksesta ei tullut triumfia isäntämaalle eikä suurenmoista voittoa ilmastollekaan.

Glasgow'n loppuasiakirja vesittyi viime metreillä. Takaisku ilmastotyölle oli, että hiilen käyttöä ei sovittu lopetettavan vaan vain vähennettävän. Intian esittämä, Kiinan tukema muutos hyväksyttiin, jotta asiakirja ylipäätään saatiin valmiiksi.