
G20-maiden johtajat ovat päässeet sopimukseen ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta 1,5 asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna.
Asiasta kertoi kolme Roomassa pidettävän huippukokouksen neuvotteluja lähellä olevaa lähdettä uutistoimisto AFP:lle.
G20 on johtavien talousmahtien ryhmä.
Lähteiden mukaan johtajat hyväksyivät muotoilun, joka ylittää vuoden 2015 Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteet. Pariisissa sovittiin tavoitteesta pitää maapallon keskilämpötilan nousu selvästi alle kahdessa asteessa suhteessa esiteolliseen aikaan ja pyrkimyksestä rajata nousu alle 1,5 asteeseen.
Sopimukseen pääsyä varten oli AFP:n mukaan neuvoteltu läpi yön. Ajatuksena oli saada päätöslauselman tekstistä tiukempi ennen sunnuntaina Britannian Glasgow'ssa alkanutta YK:n ilmastokokousta.
G20-maat tuottavat lähes 80 prosenttia maailman hiilipäästöistä, ja nyt saadun sovun toivottiin antavan Glasgow'n kokoukselle tarpeellisen avauksen.
Kirjaus hiilineutraaliudesta jäi ilman selkeää aikamäärettä
Sen sijaan AFP:n lähteiden mukaan G20-maat eivät päässeet selkeään sopuun siitä, mikä tavoite hiilineutraaliudelle asetetaan. Asiantuntijat ovat sanoneet, että 1,5 asteen tavoitteen saavuttaminen edellyttää hiilipäästöjen puolittamista vuoteen 2030 mennessä ja hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä.
AFP:n mukaan myöhemmin sunnuntaina julkaistavassa kokouksen julkilausumassa hiilineutraaliustavoitteelle ei ole asetettu selkeää aikamäärettä, vaan se on kirjattu muotoon "vuosisadan puoliväliin mennessä".
Kokousisäntä Italia on kertonut tavoittelevansa hiilineutraaliutta vuoteen 2050 mennessä, mutta esimerkiksi maailman suurin hiilidioksidipäästöjen tuottaja Kiina on asettanut oman hiilineutraaliutensa tavoitteeksi vuoden 2060.
Draghi kehotti kollegojaan kunnianhimoisempiin tavoitteisiin
G20-kokouksen päätöspäivä Roomassa alkoi isäntämaa Italian pääministerin Mario Draghin puheella, jossa hän kehotti kollegojaan pyrkimään kunnianhimoisempiin tavoitteisiin.
– Tänään tekemämme päätökset vaikuttavat suoraan Glasgow'n kokouksen onnistumiseen ja ennen kaikkea tavoitteeseen taltuttaa ilmastonmuutos, Draghi sanoi ja lisäsi:
– Meidän pitää asettaa pitkän ajan tavoitteita, jotka ovat johdonmukaisia Pariisin sopimuksen tavoitteiden kanssa. Meidän on tehtävä lyhyen aikavälin muutoksia, jotta voimme saavuttaa ne, Draghi jatkoi.