Fen­no­voi­ma on tehnyt yli sata ri­kos­il­moi­tus­ta tu­ho­töis­tä

Fennovoima kertoo tehneensä yli sata rikosilmoitusta tuhotöistä ydinvoimatyömaan lähistöllä viime kesän jälkeen.

Ydinvoimatyömaan lähistöllä on tehty paljon tuhotöitä, joista on tehty rikosilmoitus.
Ydinvoimatyömaan lähistöllä on tehty paljon tuhotöitä, joista on tehty rikosilmoitus.
Kuva: Helge Murtovaara

Fennovoima kertoo tehneensä yli sata rikosilmoitusta tuhotöistä ydinvoimatyömaan lähistöllä viime kesän jälkeen. Projektijohtaja Minna Forsströmin mukaan yhtiö on tehnyt lisäksi useita kymmeniä rikosilmoituksia eilisestä, osin väkivaltaiseksi yltyneestä mielenosoituksesta.

Kustannukset ilkivallasta ovat yhtiön mukaan olleet noin puoli miljoonaa euroa. Mielenosoittajat ovat häirinneet urakoitsijoita, puhkoneet autojen renkaita sekä rikkoneet koneita ja ikkunoita. Jokin aika sitten mielenosoittajat myös hinasivat auton Hanhikiveen johtaneelle tielle ja polttivat sen.

- Meillä on yksittäisiä koneita pysähtynyt joissakin tilanteissa valitettavasti, Forsström sanoo, mutta ei usko töiden viivästyvän ilkivallan takia.

Pitkin talvea Pyhäjoen ydinvoimatyömaan lähistöllä on majaillut yhtiön mukaan muutamia aktivisteja. Eilen Tshernobylin vuosipäivänä paikalla oli Fennovoiman viestintäjohtajan Maira Kettusen mukaan 80-120 mielenosoittajaa.

- Leiri on aika monikansallinen tällä hetkellä. Kantavat voimat ovat suomalaisia, Forsström sanoo.

Fennovoimassa on varauduttu siihen, että mielenosoitukset jatkuvat.

- Meidän on pakko ydinvoimahankkeessa tällaiseen varautua. Tämä on yksi ulkoinen uhka, ja pitää huolehtia siitä, että turvallisuus säilyy, Forsström sanoo.

Lehdet: Rosatom myy liki puolet voimalahankkeestaan Turkissa

Venäläisyhtiö Rosatom on myymässä lähes puolet ydinvoimalahankkeestaan Turkissa, kirjoittavat turkkilainen Hürriyet Gazetesi- ja venäläinen Vedomosti-lehti. Niiden mukaan Rosatom myy 49 prosentin osuutta Etelä-Turkkiin rakennettavasta ydinvoimalasta rahoitusvaikeuksien takia. Taustalla ovat Venäjän talousongelmat.

Rosatom kiistää tiedot.

Rosatom omistaa tulevan ydinvoimalan kaikki osakkeet. Lehtien mukaan paikallinen rakennusyhtiö on kiinnostunut ostamaan osuuden.

Akkuyun voimala olisi Turkin ensimmäinen ydinvoimala. Turkki ja Venäjä sopivat 20 miljardin dollarin rakennushankkeesta vuonna 2011, ja voimalan on määrä alkaa tuottaa sähköä vuonna 2020.

Hanketta ovat varjostaneet maiden huonot välit. Turkki ampui alas venäläisen sotilaskoneen Syyrian rajalla marraskuussa. Turkin mukaan kone loukkasi maan ilmatilaa.

Linkki juttuun

Linkki juttuun