Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Pääkirjoitus: Il­mas­ton­muu­tok­sen tor­jun­ta ei ole vi­her­hump­paa – maa­pal­lon läm­pe­ne­mi­nen mah­dol­lis­ta saada kuriin

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

FBI-po­mo: Kiina on Yh­dys­val­to­jen pahin uhka

FBI:n johtaja Christopher Wray kehotti Yhdysvalloissa asuvia kiinalaisia ottamaan yhteyttä FBI:hin, jos Kiina pyytää heitä palaamaan.

FBI:n johtaja Christopher Wray syytti Kiinan hallintoa vakoilusta ja varkauksista. Hänet kuvattiin helmikuussa Washington DC:ssä.
FBI:n johtaja Christopher Wray syytti Kiinan hallintoa vakoilusta ja varkauksista. Hänet kuvattiin helmikuussa Washington DC:ssä.
Kuva: SHAWN THEW

Kiina on "vakavin pitkän aikavälin uhka" Yhdysvalloile, näkee Yhdysvaltojen keskusrikospoliisin FBI:n johtaja Christopher Wray. Asiasta kertoi CNN.

Wray sanoi Hudson-instituutissa Washington DC:ssa tiistaina järjestetyssä tilaisuudessa, että Peking on syyllistynyt vakoiluun ja varastamiseen ja yrittää häiritä Yhdysvaltojen koronavirustutkimusta.

– Kiina tekee nyt kaiken mahdollisen tullakseen maailman ainoaksi supervallaksi, hän sanoi.

Wray kuvaili tunnin pituisessa puheessaan Kiinan vaikutusyrityksiä, joita ovat talouselämään liittyvä vakoilu, tietojärjestelmä- ja rahavarkaudet ja Yhdysvaltojen politiikkaan liittyvät lahjonta ja kiristäminen.

– Olemme saavuttaneet vaiheen, jossa FBI avaa uuden Kiinan liittyvän uuden vakoilututkimuksen joka kymmenes tunti. Tutkimuksia on nyt meneillään lähes 5 000 eri puolilla maata, ja lähes puolet niistä liittyvät Kiinaan, hän sanoi.

Kohteena toisinajattelijat

Wray esitti harvinaisen pyynnön Yhdysvalloissa asuville kiinalaisille ja kehotti heitä olemaan yhteydessä FBI:hin, jos Kiinan valtio pyytää heitä palaamaan.

Hän kuvaili Kiinan presidentin Xi Jinpingin käynnistämää Kettujahti-ohjelmaa, jossa Kiina on ottanut kohteekseen ulkomailla asuvia kansalaisiaan ja pakottanut heitä palaamaan.

Wrayn mukaan Kiina ottaa yhteyttä kansalaisiinsa, jotka se kokee uhkaksi.

– He ovat poliittisia kilpailijoita, toisinajattelijoita ja aktivisteja, jotka puhuvat julkisesti Kiinan ihmisoikeusloukkauksista. Kiinan hallitus yrittää pakottaa heidät palaamaan ja käytetyt keinot ovat kauhistuttavia, hän sanoi.

Hän kuvaili tapausta, jossa Kiinan valtio oli lähettänyt virkamiehen Yhdysvalloissa asuvan kiinalaisen luo ja välittänyt viestin, jonka mukaan tämän oli palattava pikaisesti tai tehtävä itsemurha.

Kiinan valtio on sanonut aiemmin, että kyseessä on laillinen korruption vastainen ohjelma.

Yhdysvallat ryöpyttää Kiinaa

CNN:n mukaan Wray on ennenkin sanonut Kiinan olevan vakavin tiedustelu-uhka Yhdysvalloille, mutta tällä kertaa hän kohdisti kritiikkinsä suoraan Pekingiin.

Wrayn lisäksi muutkin Yhdysvaltojen johtavat virkamiehet ovat ryöpyttäneet Kiinaa puheissaan viime aikoina. Ulkoministeri Mike Pompeo sanoi tiistaina Yhdysvaltojen harkitsevan kiinalaisten sosiaalisten medioiden sovellusten kieltämistä.

Presidentti Donald Trumpin hallinto on syyttänyt Kiinaa riittämättömistä toimista Kiinasta lähteneessä koronaviruspandemiassa. Yhdysvaltojen mielestä Kiinan Hongkongiin läpiajama turvallisuuslaki on työkalu taloudelliseen vakoiluun.

Trumpin hallinnon mukaan Kiinan-politiikka on ollut vääränlaista jo 40 vuotta. Trump-kriitikoiden mielestä kyse on presidentin yrityksestä siirtää huomio pois hänen omista virheistään ja päästä toiselle kaudelle marraskuun vaaleissa.