Linnan juhlat: Oulun teat­te­rin Alma Leh­mus­kal­lio tiesi heti, kenen luo­muk­seen haluaa pu­keu­tua

Laskettelu: Rus­ko­tun­tu­ril­la las­ke­tel­laan jo täyttä häkää – Köyk­ky­ris­sä odo­tel­laan vielä lunta ja pak­ka­sia

Joko luit tämän: Raa­tis­sa ko­mei­le­va pop­pe­li­veis­tos kärsi oman elä­män­sä met­su­rin ti­hu­työs­tä

Mainos: Kalevan joulutarjous: Kaleva Digi + Lehti 2 kk vain 49,90 euroa, tilaa tästä!

Ex-kan­sa­ne­dus­ta­ja Jyrki Kasvi on kuollut

Kasvi oli kuollessaan 57-vuotias.

Jyrki Kasvi kuvattuna vuonna 2009.
Jyrki Kasvi kuvattuna vuonna 2009.
Kuva: PEKKA AHO

Vihreiden entinen kansanedustaja, journalisti ja tietotekniikan alan tutkija Jyrki Kasvi on menehtynyt. Kasvi menehtyi pitkään sairastamaansa syöpään myöhään maanantai-iltana.

Kasvi toimi vihreiden kansanedustajana kolmella kaudella. Häntä on pidetty suomalaisen tietoyhteiskuntapolitiikan pioneerina.

– Suru on suuri. Jyrki oli vuosikausien ajan vihreiden kantavia voimia monissa eri rooleissa espoolaisena kuntapäättäjänä, vaikuttavana järjestötoimijana ja uraauurtavana kansanedustajana. Omalla työllään hän on paransi niin lainsäätäjien kuin meidän kaikkien kykyä katsoa tulevaisuuteen uteliaasti, toiveikkaasti ja sudenkuopat tunnistaen. Ja ennen kaikkea hän oli lukemattoman monen vihreän rakastama työtoveri ja ystävä, jäljittelemättömän mukava ja intohimoinen ihminen, vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen kertoo.

Kasvin läheiset toivovat yksityisyyttä ja rauhaa suuren surun keskellä.

–  Esitän kaikkien vihreiden puolesta osanottomme Jyrki Kasvin omaisille ja läheisille. Jyrkin panos suomalaiselle tietoturva- ja digipolitiikalle on ollut korvaamaton. Jyrki oli uraauurtava avoimuus-, turvallisuus- ja yhdenvertaisuuustyön tekijä, ja myös ihmisten innostaja tietokonepelien maailmaan, vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sanoo.

Kasvi oli kuollessaan 57-vuotias. Hän sairasti vuodesta 2003 lähtien virtsarakon syöpää, joka uusiutui ja levisi useasti.

Kasvi sai lääkäriltään kuluvan vuoden tammikuussa diagnoosin, jonka mukaan hoito ei enää tehonnut, ja saattohoitoon siirtyminen olisi ajankohtaista.

Kasvin julkinen ilmoitus asiasta sai avuntarjoajat liikkeelle. Kasvi pystyi käynnistämään vielä yhdet hoidot. Ne tehosivat hyvin, mutta ex-kansanedustaja sai lisäaikaa vain muutamien kuukausien lisäajan.

– Lisäkuukaudet olivat kuitenkin hyvin arvokkaat, sillä niiden aikana Jyrki sai julkaistua novellikokoelman, kirjoitettua elämäkertansa ja nautittua vielä kerran kesästä rakkaalla mökillään, Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistyksen puheenjohtaja Jani Moliis kertoo.

Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys perustettiin keväällä 2021. Yhdistys jatkaa toimintaansa ja sen tavoitteena on perustaa Jyrki Kasvin säätiö, joka jatkaisi Kasvin elämäntyötä digitalisaation ja muiden uusien teknologioiden vastuullisen käyttöönoton edistämiseksi.