Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Ex-an­ti­do­ping­joh­ta­ja: Venäjän koko yleis­ur­hei­lu­jouk­kue oli dou­pat­tu Pe­kin­gis­sä

Venäjän koko yleisurheilujoukkue oli doupattu Pekingin olympialaisissa 2008, sanoo Venäjän antidopingtoimiston entinen johtaja Grigori Rodtshenkov.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on tutkinut uudelleen yli 400 dopingtestinäytettä Pekingin kisoista ja löytänyt yli 30 dopingkäryä, joista 14 oli venäläisurheilijoita.
Kansainvälinen olympiakomitea KOK on tutkinut uudelleen yli 400 dopingtestinäytettä Pekingin kisoista ja löytänyt yli 30 dopingkäryä, joista 14 oli venäläisurheilijoita.
Kuva: HANNIBAL HANSCHKE

Venäjän koko yleisurheilujoukkue oli doupattu Pekingin olympialaisissa 2008, sanoo Venäjän antidopingtoimiston entinen johtaja Grigori Rodtshenkov Ruotsin SVT:n haastattelussa. Rodtshenkovin haastattelu on kansainvälistä yhteistyötä, ja kokonaisuus lähetetään maanantai-iltana saksalaisella ARD-kanavalla.

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on tutkinut uudelleen yli 400 dopingtestinäytettä Pekingin kisoista ja löytänyt yli 30 dopingkäryä, joista 14 oli venäläisurheilijoita. Rodtshenkov kertoo vastanneensa dopingohjelman suunnittelusta ja toteutuksesta.

– Ennen Pekingiä se oli hyvin helppoa, saatoimme tehdä, mitä halusimme. Ja kaikki venäläiset joukkueessa olivat doupattuja, hän sanoi.

Pekingin ja Lontoon 2012 kisojen välillä dopingseula tiukkeni ja venäläisten oli oltava varovaisempia.

– Pekingin ja Lontoon välillä muutimme strategiaamme salataksemme sen, mitä teimme. Kontrolloimme kaikkea.

Venäjä on suljettu yleisurheilun kansainvälisestä kilpailutoiminnasta ja ensi kuun talviolympialaisista valtiojohtoisen dopingin takia.

"Kuin sveitsiläinen kello"

Rodtshenkovin toukokuussa 2016 New York Timesille antamasta haastattelusta alkoi Sotshin 2014 talviolympialaisten testihuijausten paljastuminen. Rodtshenkov johti Sotshiin kisojen ajaksi perustettua antidopinglaboratoriota, jossa venäläisurheilijoiden testinäytteitä vaihdettiin puhtaisiin.

– Se toimi kuin sveitsiläinen kello. Ihmiset juhlivat olympiavoittajia, ja me vaihtelimme heidän virtsanäytteitään, Rodtshenkov kertoi tuolloin.

Tuoreeltaan yksikään venäläisurheilija ei kärynnyt Sotshissa, mutta tämän vuoden tammikuun alkuun mennessä KOK on asettanut 43 venäläisurheilijaa olympiapannaan ja mitätöinyt heidän saavutuksensa Sotshista dopingin takia. Venäjä on menettänyt viisi kultaa, kahdeksan hopeaa ja yhden pronssin Sotshin kisoista.

Rodtshenkov asuu nykyisin Yhdysvalloissa liittovaltion poliisin FBI:n todistajansuojeluohjelman turvaamana. Moskovalainen tuomioistuin antoi viime syksynä kansainvälisen pidätysmääräyksen Rodtshenkovista, jota Venäjä on syyttänyt dopingaineiden levittämisestä.

Linkki juttuun