EU:n yri­tyk­set py­säyt­tää pö­lyt­tä­jien ka­toa­mi­nen epäon­nis­tui­vat, koska se sallii samaan aikaan tor­jun­ta-ai­nei­den käytön

76 prosenttia eurooppalaisesta ruuantuotannosta on riippuvainen mehiläisistä, perhosista ja muista pölyttäjistä.


Mehiläinen kuvattiin laventelipellolla Etelä-Ranskassa kesäkuun lopussa.
Mehiläinen kuvattiin laventelipellolla Etelä-Ranskassa kesäkuun lopussa.
Kuva: SEBASTIEN NOGIER

Eurooppalaiset yritykset ehkäistä mehiläisten ja perhosten vähenemistä ovat olleet tehottomia. Näin totesi EU:n rahankäyttöä valvova Euroopan tilintarkastustuomioistuin torstaina, kertoi Reuters.

Sen mukaan suurin syy pölyttäjien katoamiseen on torjunta-aineiden käyttö, jota EU itse säätelee.

Euroopan komissio on pyrkinyt aloitteillaan suojelemaan pölyttäjiä ja luonnon monimuotoisuutta. Tuomioistuin totesi, että aloitteet ovat suojelussa tehottomia.

Komission mukaan kemiallisten torjunta-aineiden käyttö on leikattava puoleen ja lannoitteiden käyttöä on leikattava viidennes vuoteen 2030 mennessä.

Pölyttäjien katoaminen vaarantaa 76 prosenttia ruuantuotannosta Euroopassa, sillä se on riippuvainen pölyttäjistä.

Ohjeistus vanhentunutta

Perhoset kuuluvat elonkirjon kannalta elintärkeisiin pölyttäjiin.
Perhoset kuuluvat elonkirjon kannalta elintärkeisiin pölyttäjiin.

Länsi-Euroopassa mehiläistarhurit ovat varoittaneet mehiläisyhdyskuntien häviämisestä jo 15 vuotta.

Tuomioistuin huomautti, että torjunta-aineita koskeva ohjeistus on vanhentunutta, ei istu lain vaatimuksiin eikä vastaa viimeisintä tieteellistä tietoa.

EU-jäsenvaltiot ovat sallineet torjunta-aineiden käytön, koska se on ollut EU-sääntöjen mukaista huolimatta siitä, että se on aiheuttanut mehiläisten massakuoleman.

Vuosina 2013–2019 myönnettiin 206 erikoislupaa käyttää kolmea neonikotinoidia sisältävää hyönteismyrkkyä, vaikka niiden saatavuutta on rajoitettu vuodesta 2013 ja EU kielsi niiden käytön kasvihuoneiden ulkopuolella vuonna 2018.