Pääkirjoitus: Suomen side Ruot­siin vah­vem­pi ja ta­sa-ar­voi­sem­pi kuin yli 200 vuo­teen, on jo aika unohtaa komp­lek­sit

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

EU:n on aika tulla lä­hem­mäs kan­sa­lai­siaan

Venäjän häikäilemätön hyökkäys Ukrainaan on antanut muistutuksen siitä, että EU:n 27:ää jäsenvaltiota yhdistää sitoutuminen rauhaan, yhteisiin perusarvoihin, demokratiaan ja solidaarisuuteen. Kansalaisilla ei ole kuitenkaan edelleenkään kovin suurta luottamusta EU:hun: Ranskan presidentinvaalien tulos ei anna aihetta juhlaan, sillä äärioikeisto sai 41 prosenttia äänistä. Tänään Eurooppa-päivänä on aika pohtia rehellisesti, miten EU:n toimintaa voitaisiin uudistaa tehokkaammaksi, reaktiivisemmaksi ja kansalaisläheisemmäksi.

Pandemia ja Ukrainan sota ovat osoittaneet, että kriisiaikoina EU on riippuvainen alueistaan, kaupungeistaan ja kunnistaan. Rohkeat pormestarit ovat pysyneet kansalaistensa rinnalla Ukrainassa, ja Puolan, Romanian ja Unkarin raja-alueet tarjoavat apua ja suojaa suurelle osalle yli viidestä miljoonasta ukrainalaisesta pakolaisesta. Kunnat ja alueet eri puolilla Eurooppaa keräävät elintarvikkeita, lääkkeitä ja ensiaputarvikkeita Ukrainaan.