Pääkirjoitus: Kau­pun­gin elin­voi­ma ei synny it­ses­tään, siksi Oulun ko­koi­nen kau­pun­ki tar­vit­see myös aree­nan­sa

Tulipalot: Kem­pe­le­läi­nen Anu Mikkola pelasti lap­si­per­heen pa­la­vas­ta talosta

Oikeus: Knuu­ti­lan­kan­kaan uutta K-su­per­mar­ke­tia ei tar­vit­se purkaa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Essee: Suo­je­lu­koi­ra­har­ras­ta­jien kou­lu­tuk­ses­ta kuvatut sa­la­vi­deot ovat jär­kyt­tä­viä – bru­taa­lin koi­ran­kas­va­tuk­sen piti olla his­to­riaa, mutta toisin kävi

Koiraharrastuksissa on kyse kilpailulajeista, joissa ihmiset hamuavat itselleen kunniaa. Koiran viihtyminen harrastuksessa on usein toissijaista, kirjoittaa Taina Kinnunen.

Belgianpaimenkoira näyttää tukehtuvan aggressiiviseen haukkumiseensa. Ei ihme, sillä kaulassa on sekä piikki- että sähköpanta, joista sitä revitään eri suuntiin. Koira yrittää vimmaisesti ymmärtää, mitä siltä odotetaan.

Nainen vetää hihnassa saksanpaimenkoiraa, jota vierestä seuraava kouluttaja käskee ”monottaa”. Yksi mies toteaa, että kylläpä hänen koiransa reagoi vahvasti kipua tuottavaan sähköpantaan. Koiria lyödään tämän tästä nyrkillä.

Suomalaisten suojelukoiraharrastajien koulutustilaisuuksista salaa kuvatut videot ovat niin järkyttäviä, että niistä pystyy katsomaan vain pätkiä. Niiden perusteella kaikille koiranomistajille pitäisi asentaa seurantapannat. Seuraavaksi sitä toivookin koronan tappavan koko ihmiskunnan.

On paljastunut, että väkivaltaa käytetään myös opaskoirakoulutuksessa. Meillä Suomessa, jossa tällaista ei pitänyt olla olemassa.

Kuinka olenkaan kauhistellut Espanjasta adoptoidun vinttikoirani kohtelua lähtömaassaan. Mutta meillä tilanne voi olla jopa pahempi.

Koiria ei toki hylätä tai tapeta hitaasti kiduttamalla. Ne alistetaan vuosikausiksi sadistisen ”koulutuksen” uhreiksi ja omistajansa kilpailuharrastuksen välineiksi. Suomalaisten ”erityinen luontosuhde” alkaa näyttää yhä vastenmielisemmältä.

Ihmisen koirasuhde koulutusfilosofioineen on vaihdellut historiallisesti. Sata vuotta sitten Ivan Pavlov teki kuuluisat koirakokeensa. Sittemmin Burrhus Skinner osoitti, että jopa kyyhkyt ehdollistuvat tiettyyn käytökseen ärsykkeiden äärellä saadakseen ruokaa.

Skinnerin mielestä laboratoriossa tehtyjä eläinkokeita voitiin soveltaa suoraan ihmisiin ja jopa ihmisyhteisöihin.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.