Liikenne: Täys­säh­kö­tak­sit yleis­ty­vät Oulun tol­pil­la

Kolumni: Ei kannata sai­ras­tua, jos asut syr­jä­se­dul­la

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Essee: Kult­tuu­ri­his­to­rial­li­ses­ti tar­kas­tel­tu­na työ on trau­maat­tis­ta toi­min­taa, jota ta­va­taan jo var­hai­sim­mis­sa myy­teis­sä

Paitsi ulkoinen paine toimeentulon hankkimiseen, ihmistä piiskaa myös voimakas sisäinen levottomuus, joka tekee joutilaan elämäntavan mahdottomaksi, kirjoittaa Pauli Tapio.

On tapana sanoa, että työ tekee elämästä mielekästä ja merkityksellistä.

Tämä on totta, mutta työ on usein myös mieletöntä tai jopa vahingollista ja merkityksellisimmilläänkin se kykenee nakertamaan ja rapauttamaan tekijänsä terveyttä ja hyvinvointia – ajatellaanpa vaikka korona-ajassa uupuvia terveydenhuollon työntekijöitä.

Työ sekä voimaannuttaa että alistaa ihmistä eikä juuri kukaan tunnu olevan vapaa työn tekemisestä. Paitsi ulkoinen paine toimeentulon hankkimiseen, ihmistä piiskaa myös voimakas sisäinen levottomuus, joka tekee joutilaan elämäntavan mahdottomaksi.

Kulttuurihistoriallisesti tarkasteltuna työ onkin kuin syvä ja alkukantainen kollektiivinen trauma, joka tavataan jo varhaisimmissa myyteissä.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.