Es­pan­jan pää­mi­nis­te­ri: Ka­ta­lo­nian ny­ky­hal­lin­to syr­jään, uudet vaalit jou­lu­kuus­sa

Espanjan hallitus on määrännyt Katalonian aluehallituksen ja -parlamentin hajotettaviksi.

Espanjan pääministeri Mariano Rajoy.
Espanjan pääministeri Mariano Rajoy.
Kuva: Juanjo Martin

Espanjan hallitus on määrännyt Katalonian aluehallituksen ja -parlamentin hajotettaviksi. Espanjan pääministeri Mariano Rajoy sanoo, että Kataloniassa järjestetään uudet aluevaalit 21. joulukuuta.

Espanjan senaatti päätti perjantaina, että Katalonian itsehallintoon puuttumisen mahdollistava perustuslain artikla 155 otetaan käyttöön. Ennen senaatin äänestystä Katalonian alueparlamentti hyväksyi alueen yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen.

Rajoyn mukaan Katalonian aluejohtaja Carles Puigdemont, hänen kakkosmiehensä Oriol Junqueras sekä koko muu aluehallitus on erotettu. Aiemmin sanomalehti El Periodico laski, että kun kaikki hallituksen virkamiehet lasketaan mukaan, lähtöpassit on saamassa yli sata ihmistä.

Myös Katalonian poliisin johtaja on siirretty syrjään tehtävästään, Rajoy kertoi.

Artikla otettiin käyttöön ensimmäistä kertaa

Rajoyn mukaan kyse ei ole Katalonian itsehallinnon lakkauttamisesta tai siihen puuttumisesta, vaan siitä, että alueella palataan normaaliin järjestykseen mahdollisimman nopeasti.

–  Puigdemontilla oli mahdollisuus järjestää vaalit, ja nyt Espanjan hallitus järjestää ne antaakseen katalonialaiselle äänen, Rajoy sanoi.

Rajoyn mukaan hallitus ei halunnut joutua käyttämään artiklaa, jota ei ole koskaan aiemmin toimeenpantu Espanjassa. Pääministeri myös kehotti kaikkia espanjalaisia jälleen rauhallisuuteen.